Ιωάννης Αραμπατζής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Αραμπατζής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση13  Αυγούστου 1977
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Εκπαίδευσηδιδακτορικό δίπλωμα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητανανοτεχνολογία
ερευνητής

Ο Ιωάννης Αραμπατζής (Αθήνα, 13 Αυγούστου 1977) είναι Έλληνας χημικός, ερευνητής και επιχειρηματίας[1], ο οποίος είναι ο ιδρυτής της ελληνικής νανοτεχνολογικής εταιρείας NanoPhos Α.Ε. που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και εφεύρεση καινοτόμων υλικών και επιστρώσεων και έχει εξαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο.[2][3][4]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Σπούδασε στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποφοίτησε το 2000. Στη συνέχεια εργάστηκε ως υπότροφος-ερευνητής του Ινστιτούτου Φυσικοχημείας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΕΜΠ στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, από όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στη νανοτεχνολογία το 2004.

Το 2004 ως υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη παρακολούθησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) στην ιδιωτική σχολή ALBA Graduate Business School.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2005 κέρδισε την πρώτη θέση του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Επιχειρηματικού Σχεδίου (European Business Plan of the Year) στην Στοκχόλμη. Μετά από αυτή, ο Αραμπατζής ίδρυσε την χημική εταιρεία NanoPhos στο Λαύριο, μαζί με άλλους συνεργάτες. Ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος αυτής και υπό την τεχνική του καθοδήγηση, η εταιρεία αναπτύσσει έκτοτε και εξάγει διεθνώς τεχνογνωσία και ειδικά σκευάσματα που βασίζονται στη νανοτεχνολογία για την κάλυψη των αναγκών διαφόρων βιομηχανικών τομέων.[5][6]

Έχει λάβει διεθνή βραβεία για επιχειρηματικές επιτυχίες όπως, βραβείο Καινοτομίας Bill Gates στην Ελλάδα, Green Award, RSM European Business Award National Champion, The Lloyd's Greek Shipping Awards.[7] Η εν λόγω εταιρεία έχει οργανώσει τμήμα έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία νέων προϊόντων, με αντοχή στην υγρασία, τον ήλιο, την αύρα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Είναι εφευρέτης διεθνών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας[8] και επίσης συγγραφέας 30 επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ξένα περιοδικά κύρους, ενώ το όλο ερευνητικό έργο του έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης με περισσότερες από 3.000 παραπομπές.[9]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κερκετζε, Ελενη (30 Αυγούστου 2011). «Σύντομο βιογραφικό του κ. Ιωάννη Αραμπατζή». ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΟΥΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «Ιωάννης Αραμπατζής». egg – enter•grow•go. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «Bραβείο τεχνικής επιτεύξεως Lloyd's List, 2017». nanophos. 23 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  4. «Β.Θεοχαράκης & Γ.Αραμπατζής: οι νανοτεχνολόγοι που κέρδισαν βακτήρια και… Γκέιτς!». ProtoThema. 18 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «#ExportReady: Nanophos A.E.: H καινοτόμα ελληνική ΜμΕ που μετέτρεψε την κρίση σε ευκαιρία!». ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών - SEV. 17 Ιανουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  6. «ΤΑ ΝΕΑ». ΤΑ ΝΕΑ. 8 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  7. Τσαμόπουλος, Μηνάς· Οικονομία, Ειδήσεις για την (25 Οκτωβρίου 2016). «Ι. Αραμπατζής (NanoPhos): Ο Έλληνας που εντυπωσίασε τον Μπιλ Γκέιτς με την καινοτομία του». Ειδήσεις για την Οικονομία. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  8. «Google Patents». Google Patents. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  9. «New Product Development». ResearchGate. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024.