Ιωάννης-Σμπατ Γ΄ της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης-Σμπατ Γ΄ της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Հովհաննես-Սմբատ (Αρμενικά)
Θάνατος1041[1]
ΘρησκείαΑρμενική Αποστολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΡουπέν Α΄ της Αρμενίας
ΓονείςΓκαγκίκ Α΄ της Αρμενίας[1] και Katranide II
ΑδέλφιαΑσώτιος Δ΄ της Αρμενίας
d:Q27350446
ΟικογένειαΔυναστεία των Μπαγκρατουνί
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χοβάννες-Σμπατ/Ιωάννης-Συμβάτιος Γ΄, αρμενικά: Hovhannes-Smbat III, (άκμασε 1020-1040) από τον Οίκος των Βαγρατιδών ήταν βασιλιάς του Ανί (1020 - 1040). Διαδέχτηκε τον πατέρα του Γκαγκίκ Α΄ του Ανί (989 - 1020), καθώς ήταν ο μεγαλύτερος γιος τού βασιλιά και νόμιμος διάδοχος του θρόνου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ενθρόνισή του το 1020 αντιτάχθηκε σθεναρά ο μικρότερος αδελφός του Aσότ, ο οποίος έναν χρόνο αργότερα το 1021 επαναστάτησε εναντίον του, οδηγώντας τις δυνάμεις του στην πρωτεύουσα Aνί, περικυκλώνοντας και κατακτώντας την πόλη και εκθρονίζοντας τον αδελφό του Χοβάννες-Σμπατ Γ΄ το 1021 και σφετεριζόμενοςς την εξουσία από αυτόν.

Αλλά μετά από μία συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ των δύο αδελφών, ο Ασότ συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις της εξέγερσής του από το Aνί και να αφήσει τον νόμιμο διάδοχο Χοβάννες-Σμπατ Γ΄ να επιστρέψει στην εξουσία, συνεχίζοντας ως Χοβάννες-Σμπατ Γ΄ του Aνί σε ορισμένες περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα, ενώ ο Ασότ (γνωστός ως Aσότ Δ΄) θα ενθρονιζόταν -ταυτόχρονα με τον Ασότ- ως βασιλιάς και θα κυβερνούσε σε άλλες Αρμενικές επαρχίες, πιο κοντά στην Περσία και τη Γεωργία. Παρά τον συμφωνημένο συμβιβασμό, οι συγκρούσεις -μερικές φορές με στρατό- συνεχίστηκαν μεταξύ των δύο αδελφών βασιλέων, αποδυναμώνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το Αρμενικό βασίλειο των Βαγρατιδών. Τον χειμώνα του 1021/2 ο Χοβάννες-Σμπατ αναγκάστηκε να κάνει κληρονόμο του τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Βασίλειο Β΄ των Μακεδόνων, μία ρύθμιση που τού επιβλήθηκε λόγω της υποστήριξης των Αρμενίων στον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Γεωργίας κατά τον Γεωργιανο-Βυζαντινό πόλεμο. Η κληρονομιά του Χοβάννες-Σμπατ Γ΄ πέρασε τελικά στη Ρωμανία/Βυζαντινή Αυτοκρατορία το 1042, πολύ μετά το τέλος του Βασιλείου Β΄ Βουλγαροκτόνου.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
Γκαγκίκ Α΄ της Αρμενίας
βασιλιάς της Αρμενίας
1020 - 1040
(μαζί με τον Ασώτιος Δ΄ της Αρμενίας)
Διάδοχος
Γκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας