Ιφιτίωνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Ιφιτίωνας (Ιφιτίων) είναι γνωστός ένας από τους πολεμιστές που έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο ως σύμμαχοι των Τρώων. Ο Ιφιτίωνας, που ήταν γιος του Οτρυντέα από την Ύδη, σκοτώθηκε στον πόλεμο αυτό από τον Αχιλλέα. Σχετικά, ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα (Υ 382 κ.ε.):

... επήδησε κι εκτύπησε τον γόνον του Οτρυντέως / εξαίσιον Ιφιτίωνα, πολλών λαών προστάτην . / Νύμφη ναϊάς τον γέννησε του πορθητού πατρός του / στην πλούσιαν `Υδην κάτωθεν του χιονισμένου Τμώλου . / και ως ίσια ορμούσ' ενάντια του τον λόγχισε ο Πηλείδης / στην κεφαλήν κατάμεσα κι εσχίσθη εκείν' εις δύο . / κι επάνω του, όπως βρόντησε, επαίρετ' ο Πηλείδης: / «Κείτεσαι, συ που τρόμαζες τον κόσμον, Οτρυντείδη . / έχεις εδώ τον θάνατον και στην Γυγαίαν λίμνην / την γενεάν σου, κι είν' εκεί το πατρικό σου κτήμα, / που ο βαθύς `Ερμος δέχεται τον ιχθυοφόρον `Υλλον» / Είπε κι εκείνου εσκέπασε τους οφθαλμούς μαυρίλα, / κι οι άμαξες των Αχαιών με τους τροχούς τον κόψαν ... (μετάφραση Ι. Πολυλά).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την έκτη γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901, σελ. 434