Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιστορία του Σινουχέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ιερογλυφική απόδοση του ονόματος Σινουχέ

Η ιστορία του Σινουχέ (s3-nh.t, που σημαίνει κυριολεκτικά «γιος της συκομορέας», «συκομορέα») αφορά στη ζωή ενός αξιωματούχου του αυτοκρατορικού οίκου του Αμενεμχέτ Α' στην αρχαία Αίγυπτο. Μετά τον θάνατο του φαραώ, φοβούμενος ανταγωνισμούς και διώξεις από τον διάδοχο Σέσωστρι Α'-εξαιτίας μιας συνομωσίας στην οποία συμμετείχε- ο Σινουχέ φεύγει από την Αίγυπτο για να οικοδομήσει μια νέα ζωή στην εξορία, πιθανώς στη Συρία. Στον κολοφώνα της δύναμής του προκαλείται σε μονομαχία από έναν Σύριο ανταγωνιστή του. Ο Σινουχέ σκοτώνει τον αντίπαλό του στην μονομαχία και ξεκινά μια περίοδος ειρήνης. Γέρων πλέον νιώθει ότι πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ταφεί ως Αιγύπτιος. Ο βασιλεύων Φαραώ τον προσκαλεί να επιστρέψει και εκείνος επιστρέφει στο παλάτι που εγκατέλειψε στα νεανικά του χρόνια.

Πρόκειται για ένα κείμενο σε ύφος πρόζας, στο οποίο ο Σινουχέ εμφανίζεται να είναι υπεύθυνος στο χαρέμι του Φαραώ Αμενεμχέτ Α' (1991-1976 Π.Κ.Ε.), υπό την διακυβέρνηση του οποίου η Αίγυπτος άπλωσε την επιρροή της στην χερσόνησο του Σινά και την ευρύτερη περιοχή της Συρίας και της Παλαιστίνης. Αποκύημα μιας εποχής που γνώρισε μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, καλλιτεχνική και λογοτεχνική αναγέννηση, το κείμενο παρέχει αρκετές πληροφορίες για τα έθιμα του αυτοκρατορικού οίκου και την διαδικασία της διαδοχής.

Το γεγονός ότι το κείμενο υπήρξε αρκετά δημοφιλές κατά την αρχαιότητα, φαίνεται από τα πολλά του αντίγραφα, αρκετά από τα οποία είναι αποσπασματικά. Οι δύο πληρέστερες εκδόσεις είναι οι δύο πάπυροι του Μέσου Βασιλείου που βρίσκονται στη συλλογή του Βερολίνου. Άλλα αποσπασματικά αντίγραφα βρέθηκαν σε όστρακα.

Πέραν της συναρπαστικής της αφήγησης, η ιστορία μας παρέχει πληροφορίες για την τοποθεσία της Ιτζ-ταουΐ, της πρωτεύουσας της Αιγύπτου κατά την 12η Δυναστεία και την ύπαρξη ενός φρουρίου με το όνομα «Τείχος του Κυβερνήτη» στα σύνορα της χώρας με την Συρία-Παλαιστίνη, καθώς επίσης και τις σχέσεις της Αιγύπτου με τους γείτονές της.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • M. Lichtheim, 1973, Ancient Egyptian Literature, Volume I, Berkeley: University of California Press
  • Flinders Petrie, William M., 1895, Egyptian Tales, London: 97- 142.

Δικτυακοί τόποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]