Ισιδώρα (όνομα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ισιδώρα είναι γυναικείο όνομα ελληνικής προέλευσης, που προέρχεται από το αντίστοιχο ανδρικό όνομα Ἰσίδωρος (σύνθετο από τα Ἶσις και δῶρον, δηλαδή «δώρο της [θεάς] Ίσιδας»).

Το αντίστοιχο αρσενικό όνομα είναι Ισίδωρος. Το όνομα επέζησε μετά την καταστολή της λατρείας της αιγυπτιακής θεότητας Ίσιδας στην εκχριστιανισμένη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και είναι, μεταξύ άλλων, το όνομα αρκετών χριστιανών αγίων. Άλλα ονόματα που περιέχουν τη λέξη «δώρο» περιλαμβάνουν το ελληνικό «Θεόδωρος» και το σλαβικό «Μπόγκνταν» (και τα δύο σημαίνουν «δώρο Θεού»), τα περσικά «Μιθριδάτης» («δώρο του Μίθρα») και Δάτης («δώρο») και το εβραϊκό «Ματάνια» («δώρο του Γιαχ»). Τα ινδοευρωπαϊκά ονόματα που περιέχουν την έννοια «δώρο» προέρχονται τελικά από τη ρίζα * PIE *deh₃-, «γίνω».

Το Ισιδώρα ήταν το 9ο δημοφιλέστερο όνομα κοριτσιών στη Χιλή το 2006.[1]

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φανταστικοί χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Campbell, Mike. «Meaning, origin and history of the name Isidora». Behind the Name (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2024. 
  2. «Ιζαντόρα και Ραϋμόνδος Ντάνκαν». Duncan Dance Research Center. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2024. 
  3. Μαυρογένη, Σταυρούλα· Sekulić, Isidora (2018). Ρεαλισμός και μοντερνισμός στη Σερβική λογοτεχνία: κείμενα του Στέφαν Σρέματς και της Ισιδώρας Σέκουλιτς. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας. ISBN 978-618-5196-38-7. 
  4. «Ισιδώρα Σιδέρη: Πως είναι σήμερα η τραγουδίστρια, μητέρα της Ελεονώρας και σύζυγός του Γιάννη Ζουγανέλη». Youweekly. 18 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2024. 
  5. «Ισιδώρα Νάννου Παπαθανασίου». epikrateia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2024. 
  6. «Quagmire Family». Lemony Snicket Wiki (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2024.