Ιούλιος των Μεδίκων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιούλιος
Γέννηση1533-37
Πράτο, Φλωρεντία
Θάνατος1598
Πίζα, Φλωρεντία
ΕπίγονοιΚατερίνα
(νόθος) Κόζιμο
(νόθος) Τζουλιάνο
ΟίκοςΜεδίκων
ΠατέραςΑλέξανδρος
ΜητέραΤαντέα Μαλασπίνα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ιούλιος, ιταλ. Giulio, (1533 με 1537 – 1598) από τον Οίκο των Μεδίκων, ήταν ο νόθος γιος του Αλεξάνδρου δούκα της Φλωρεντίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Πράτο της Φλωρεντίας και ήταν ο νόθος γιος του Αλεξάνδρου δούκα της Φλωρεντίας και μάλλον της Ταντέα Μαλασπίνα.

Ο Ιούλιος ήταν το πολύ τεσσάρων ετών όταν δολοφονήθηκε ο πατέρας του για να επανέλθει η Δημοκρατία. Όμως αυτό δεν έγινε και οι οπαδοί των Μεδίκων έψαχναν διάδοχο του δούκα.[1] Βρήκαν τον Κόζιμο Α΄, τέταρτο ξάδελφο του πατέρα του.[2] Ο Ιούλιος ήταν ο τελευταίος άρρην απόγονος του κύριου κλάδου των Μεδίκων, αλλά ήταν πολύ μικρός. Ο Κόζιμο Α΄ ανήκε σε πλάγιο κλάδο του Οίκου.

Ο Κόζιμο Α΄ τον πήρε στην Αυλή του και τον είχε υπό την κηδεμονία του. Το 1562 ο Κόζιμο Α΄ ίδρυσε το Τάγμα του Σαν Στέφανο, για τη μάχη των πειρατών και των Τούρκων στη Μεσόγειο και έκανε τον Ιούλιο πρώτο ιππότη του Τάγματος. Ο Ιούλιος ήταν ναύαρχος του Τάγματος το διάστημα 1563-66 και το 1565 εστάλη να βοηθήσει τους Ιωαννίτες ιππότες, που τους πολιορκούσαν στη Μάλτα οι Οθωμανοί. Εστάλη ως πρέσβης στη Μάντουα το 1565 και στη Ρώμη το 1571 και το 1573.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Λουκρέτσια Γκαετάνι και είχαν τέκνα:

  • Κατερίνα, απεβ. 1634, Βενεδικτίνη μοναχή.

Είχε και δύο φυσικά τέκνα, τα εξής:

  • (νόθος) Κόζιμο, ιππότης του Τάγματος του Σαν Στέφανο.
  • (νόθος) Τζουλιάνο.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. κανονικά ο Ιούλιος ως νόθος έπρεπε να εξαιρεθεί, αλλά αυτό δεν φάνηκε να είναι πρόβλημα για τον πατέρα του, που αν και ήταν επίσης νόθος, έγινε δούκας της Φλωρεντίας. Ο Ιούλιος προσπεράστηκε στη διαδοχή ως πολύ μικρός.
  2. αν ο Αλέξανδρος ήταν νόθος γιος του πάπα Κλήμη Ζ΄. Σύμφωνα με την άποψη πολλών ήταν νόθος γιος του Λαυρέντιου Β΄ δούκα του Ουρμπίνο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]