Ιούλιος Σίλερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιούλιος Σίλερ
Coelum Stellatum Christianum 34.jpg
Γέννηση 1580
Άουγκσμπουργκ
Θάνατος 1627
Άουγκσμπουργκ
Υπηκοότητα Γερμανία
Ιδιότητα αστρονόμος

Ο Ιούλιος Σίλερ (Julius Schiller) (περ. 1580 - 1627) ήταν δικηγόρος από το Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας, ο οποίος, όπως και ο συμπολίτης και συνάδελφός του Γιόχαν Μπάγιερ, εξέδωσε έναν ουράνιο άτλαντα με νέα ονόματα για τους αστερισμούς.

Το 1627 ο Σίλερ, με τη βοήθεια του Μπάγιερ, δημοσίευσε τον ουράνιο άτλαντα Coelum Stellatum Christianum, γνωστό με την ελληνική απόδοση «Χριστιανικός Αστερόεις Ουρανός», στον οποίο οι αρχαίοι («ειδωλολατρικοί») αστερισμοί έχουν αντικατασταθεί από βιβλικές και πρωτοχριστιανικές μορφές. Πιο συγκεκριμένα, ο Σίλερ αντικατέστησε τους 12 αστερισμούς του Ζωδιακού Κύκλου με τους δώδεκα Αποστόλους, τους βόρειους αστερισμούς με μορφές από την Καινή Διαθήκη και τους νότιους αστερισμούς με μορφές από την Παλαιά Διαθήκη. Οι πλανήτες, ο Ήλιος και η Σελήνη αντιπροσωπεύονταν επίσης από βιβλικές μορφές.

Τα χαρακτικά του άτλαντα ήταν έργο του καλλιτέχνη Λουκά Κίλιαν.

Οι νέες ονομασίες των αστερισμών δεν υιοθετήθηκαν επίσημα από την αστρονομική κοινότητα και έτσι οι σημερινοί αστερισμοί που ήταν γνωστοί από την αρχαιότητα διατηρούν τις αρχαίες ονομασίες, ενώ άλλοι αστερισμοί που εφευρέθηκαν αργότερα έχουν ουδέτερες ονομασίες, όπως π.χ. Αντλία, Πυξίς, Οκτάς, Ύδρος, κλπ.. Αντιθέτως, μερικοί αστερισμοί που εισάχθηκαν με τον ουράνιο άτλαντα «Ουρανομετρία» του Μπάγιερ την ίδια περίπου εποχή έγιναν δεκτοί και σήμερα ανήκουν στους 88 αστερισμούς που είναι επίσημα παραδεκτοί από τους αστρονόμους.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα