Ινκόνιτο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον διεθνή όρο ινκόνιτο , όρος προερχόμενος εκ της ιταλικής "incognito" και όχι απ΄ ευθείας εκ της λατινικής "incognitus", όπου οι περισσότεροι τον εκφέρουν λανθασμένα «ινκόγνιτο»,[εκκρεμεί παραπομπή] χαρακτηρίζεται γενικά η παρεχόμενη δυνατότητα επίσημης ανωνυμίας πολύ σημαντικών προσώπων που κινούνται σχετικά ελεύθερα σε ορισμένους τόπους και για συγκεκριμένο χρόνο.

Ειδικότερα ως όρος του διεθνούς δικαίου και της διπλωματίας χαρακτηρίζονται με αυτόν οι διάφορες διελεύσεις, ηγεμόνων και συγγενών αυτών καθώς και πολιτικών προσώπων, από μια χώρα «εξ ανάγκης», που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις ή που διατηρούν αλλά βρίσκονται για διάφορους λόγους σε κάποια ένταση. Επίσης με τον ίδιο όρο χαρακτηρίζονται επισκέψεις των παραπάνω προσώπων για διάφορους λόγους, όπως τουριστικούς, συμμετοχής σε συνέδρια, ή άλλες κοινωνικές ή θρησκευτικές τελετές κ.λπ. σε χώρες, που όμως έχουν ιδιωτικό χαρακτήρα.

Κατά τις «ινκόνιτο διελεύσεις» από ξηρά, θάλασσα ή αέρα (υπερπτήση), κατά το ακολουθούμενο διεθνές εθιμικό δίκαιο ανταλλάσσονται χαιρετισμοί μεταξύ αυτών των προσώπων και των ομολόγων τους της χώρας την οποία διέρχονται. Κατά δε τις «ινκόνιτο επισκέψεις» δεν αποδίδονται στα εν λόγω πρόσωπα οι κατά εθιμοτυπία προβλεπόμενες τιμές, πλην όμως παρέχονται κάθε δυνατές διευκολύνσεις και μέτρα ασφαλείας αυτών.

Γενικά η έννοια του ινκόνιτου, ή ινκόγνιτου όπως τελικά έχει επικρατήσει εσφαλμένα,[εκκρεμεί παραπομπή] έχει τον χαρακτήρα της επίσημης ανωνυμίας και όχι μιας κρυφής ή ύποπτης διέλευσης, ή επίσκεψης προς εξαπάτηση επί της επίσημης ιδιότητας. Περισσότερο η έννοια αυτή απαλλάσσει τα εν λόγω πρόσωπα από διάφορες κινητοποιήσεις δημόσιες, π.χ. τελετές, καταθέσεις στεφάνων κ.λπ. που προβλέπονται στις επίσημες παρουσίες, ή δημοσιογράφων, ή φωτορεπόρτες, ή κοινού κ.λπ. καθώς και για διάφορους άλλους λόγους (ασφαλείας, αποφυγής δημοσιοποίησης επίσκεψης κ.λπ.). Στη προκειμένη περίπτωση τα πρόσωπα που κινούνται ινκόνιτο δεν φέρουν εξωτερικά σύμβολα της επίσημης ιδιότητάς τους ούτε και τα μέσα με τα οποία μετακινούνται (σημαίες, εμβλήματα, θυρεοί κ.λπ.).

Στη πράξη συμβαίνει πολλές φορές κατά τις επίσημες επισκέψεις αρχηγών χωρών ή άλλων πολύ υψηλόβαθμων προσώπων διεθνών οργανισμών να περιλαμβάνεται και κάποιος χρόνος ινκόνιτης παραμονής, για τουριστικούς ή άλλους λόγους ελεύθερης επιλογής επισκέψεων ή μετακινήσεων.

  • Για τις ινκόνιτο διελεύσεις ή επισκέψεις ενημερώνεται προηγουμένως σχετικά το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω των πρεσβειών, το οποίο και με τη σειρά του δίνει ανάλογες εντολές σε δημόσιες υπηρεσίες, και τοπικές αρχές μέσω των προϊσταμένων υπουργείων.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.ΙΓ, σελ.61.
  • Α. Ζιμπουλάκη "Διεθνές Δίκαιο" § Εθιμικό διεθνές δίκαιο σελ.209.