Ινκομπέργκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ινκομπέργκα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση519 (περίπου)[1]
Παρίσι
Θάνατος589[1]
Τουρ[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασύζυγος ηγεμόνα[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧαριβέρτος Α΄[2]
ΤέκναΜπέρθα του Κεντ[3]

Η Ινκομπέργκα (περί το 520 - Τουρ, 589) ήταν σύζυγος του Βασιλιά των Φράγκων Χαριβέρτου Α΄, δεν έχει καθοριστεί η καταγωγή της και δεν είναι γνωστοί οι γονείς της. Η κόρη τους Μπέρθα του Κεντ παντρεύτηκε τον Έθελμπερτ του Κεντ, ο γάμος αυτός οδήγησε τελικά στην διάδοση του χριστιανισμού στην Αγγλία μετά την αποστολή του επισκόπου Αυγουστίνου του Καντέρμεπρι. Άλλος γιος τους πιθανότατα ήταν ο Χαριβέρτος του Εσμπάι προπάτορας του Οίκου των Καπετιδών που βασίλευσε στην Γαλλία πολλούς αιώνες. Ο γάμος τους ήταν πολύ δύσκολος, ο Γρηγόριος Τουρώνης γράφει σχετικά :

"Ο βασιλιάς Χαριβέρτος παντρεύτηκε την Ινκομπέργκα με την οποία απέκτησε μια κόρη που έγινε σύζυγος του βασιλιά του Κεντ. Την ίδια εποχή η Ινκομπέργκα είχε στην υπηρεσία της δύο γυναίκες, κόρες ενός φτωχού άνδρα : την Μαρκοβέφα που είχε φορέσει το ένδυμα της μοναχής και την Μεροφλέντα, ο βασιλιάς τις αγάπησε και ασχολήθηκαν με την ύφανση μαλλιού. Η βασίλισσα ζήλεψε και με δόλο έπεισε τον πατέρα τους να υφάνει ο ίδιος το μαλλί, ο στόχος της ήταν να τον δει ο Χαριβέρτος και να δυσαρεστηθεί με τις κόρες του. Ο βασιλιάς όταν είδε το θέαμα αναγνώρισε τον δόλο της συζύγου του, την έδιωξε και παντρεύτηκε την Μεροφλέντα".[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ingoberga της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).