Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Το θέμα του παρόντος λήμματος μπορεί να μην ικανοποιεί τα κριτήρια της εγκυκλοπαιδικότητας σύμφωνα με τις οδηγίες της Βικιπαίδειας. |
Το λήμμα πιθανόν να περιλαμβάνει πληροφορίες που αποτελούν πρωτότυπη έρευνα, που δεν έχουν προηγουμένως δημοσιευτεί ή δεν έχουν ελεγχθεί από ειδικούς. |
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας αποτελεί τον Ιερό Ναό εγγύτερα του Κεντρικού Επισκοπείου και των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, καθώς και την έδρα του εκάστοτε Μητροπολίτη Φθιώτιδος (διότι η Μητρόπολη Φθιώτιδος δεν έχει Καθεδρικό Ναό).
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ιερός Ναός είναι τρίκλιτη Τρουλαία Βασιλική με νεοκλασικά στοιχεία, με καλλιμάρμαρο νάρθηκα και κωδωνοστάσια που θεμελιώθηκε το έτος 1861 από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Καλλίνικο Καστόρχη (1852 - 1877) και εγκαινιάσθηκε το έτος 1915 από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Ιάκωβο Παπαϊωάννου (1914 - 1932).
Στη συλλογή του και στα Αρχεία του υπάρχουν πολλές εικόνες του 19ου μ.Χ. αιώνος και ενδιαφέροντα βιβλία τα οποία αναφέρονται στη ζωή της πόλεως της Λαμίας και τα κοινωνικά της γεγονότα. Το έτος 1985 μετά την καταστροφή που υπέστη από τους σεισμούς του 1981 ανακαινίσθηκε και σήμερα αποτελεί το κόσμημα της πόλεως της Λαμίας.
Εσωτερικά κοσμείται από ωραία μωσαϊκά του δαπέδου και δύο των προσκυνηταρίων του Χριστού και της Παναγίας, έργα του Θεοδώρου Μώρη. Το Τέμπλο, ο Αρχιερατικός θρόνος, το Σύνθρονο, το παγκάρι, τα προσκυνητάρια, τα αναλόγια, τα στασίδια είναι όλα ξυλόγλυπτα, εκτός του άμβωνος που είναι εκ μαρμάρου και διατηρήθηκε διά λόγους ιστορικούς, αφού εις αυτόν εκήρυξε πλειστάκις ο τότε Ιεροκήρυξ της Φθιώτιδος Μητροπολίτης άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς (1893). Οι ιερές εικόνες της Αγίας Παρασκευής επί του προσκυνηταρίου και του Ευαγγελισμού είναι πολύ παλαιές προερχόμενες από άλλο ναό της περιοχής. Ο ναός είναι κατάγραφος και ιστορήθηκε από τον αγιογράφο Νικόλαο Ρίζο.
Ο Ιερός Ναός εορτάζει στις 25 Μαρτίου, στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Τοποθεσία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου βρίσκεται όπως προαναφέρθηκε κοντά στο Κεντρικό Επισκοπείο και τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην κεντρική πλατεία της Λαμίας.
Παρεκκλήσια του Μητροπολιτικού Ναού είναι ο Ναός της Αγίας Παρασκευής στη θέση "Ταράτσα" όπου διεξήχθη μεγάλη μάχη το έτος 1897 μεταξύ Ελλήνων και του στρατού του Ετέμ πασά και ο Ναός του Προφήτου Ηλία στον υψηλό λόφο πού δεσπόζει στην πόλη της Λαμίας. Από τα Αρχεία πληροφορούμεθα ότι τα εγκαίνια της Αγίας Παρασκευής έγιναν το 1898 από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Κωνσταντίνο Καλοζύμη (1894 - 1902) και του Προφήτου Ηλία το 1888 από τον Θαυμακό Μισαήλ (1880 - 1899).
Διοίκηση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το δυναμικό του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αποτελείται από 2 Πρωτοπρεσβυτέρους ιερείς. Προϊστάμενος του Ιερού Ναού είναι, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης και Συνεφημέριος είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Σερέτης. Επίσης, ο Ναός έχει Φιλόπτωχο Ταμείο.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αυτό το λήμμα σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |