Ιατρικές βιβλιοθήκες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μία βιβλιοθήκη επιστημών υγείας ή αλλιώς ιατρική βιβλιοθήκη έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει και να βοηθάει τους επιστήμονες υγείας, τους γιατρούς, τους φοιτητές ιατρικών σπουδών, τους ασθενείς και τους ερευνητές ιατρικής ώστε να βρίσκουν επιστημονική πληροφόρηση αλλά και για να βελτιώσει, αναβαθμίσει και βοηθήσει στην πρόσβαση και εκτίμηση της ιατρικής φροντίδας.

Οι ιατρικές βιβλιοθήκες βρίσκονται συνήθως σε νοσοκομεία, ιατρικές σχολές, ιδιωτικές φαρμακοβιομηχανίες και σε ιατρικούς οργανισμούς. Μία τυπική βιβλιοθήκη επιστημών υγείας ή ιατρική βιβλιοθήκη έχει πρόσβαση στην βάση Medline με περιεχόμενο ηλεκτρονικές πηγές, έντυπες και ηλεκτρονικές συλλογές επιστημονικών περιοδικών και έντυπα πληροφοριακά βιβλία.

Η επιρροή της ανοιχτής πρόσβασης στην πληροφορία και η ελεύθερη αναζήτηση μέσω της Google και PubMed έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που λειτουργούν οι ιατρικές βιβλιοθήκες. Για να γίνει διαπιστευμένο κάθε αμερικάνικο ή καναδέζικο κολλέγιο ιατρικής, νοσηλευτικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής, κτηνιατρικής ή δημόσιας υγείας υποχρεούται να έχει μία κατάλληλη βιβλιοθήκη επιστημών υγείας ή ιατρική βιβλιοθήκη για τις ανάγκες της σχολής, σύμφωνα με έναν οργανισμό πιστοποίησης, όπως το πρότυπο του Liaison Committee on Medical Education (LCME).

Σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα μία ιατρική βιβλιοθήκη πρέπει να έχει εξειδικευμένους βιβλιοθηκονόμους , ώστε να μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις πληροφόρησης και να προσφέρουν πληροφοριακή παιδεία ηλεκτρονικών βάσεων. Κάποιες ιατρικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες βρίσκονται στο κτήριο του πανεπιστημίου και λειτουργούν ως η γενική ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, αλλά οι περισσότερες βρίσκονται κοντά ή μέσα στο κολλέγιο ή οργανισμό ιατρικής. Η United States National Library of Medicine (NLM)[νεκρός σύνδεσμος] είναι η μεγαλύτερη βιοϊατρικήβιβλιοθήκη στον κόσμο, η οποία συλλέγει και προσφέρει πρόσβαση σε μερικές από τις καλύτερες ιατρικές πληροφορίες ( μέσα από την συσχέτισή της με το National Institutes of Health). Το NLM διατηρεί αμέτρητες ιατρικές γενετικές βάσεις δεδομένων , στις οποίες έχει πρόσβαση μέσω της Entrez το οποίο περιλαμβάνει και την MEDLINE[νεκρός σύνδεσμος].

Για τη στήριξη της ανοικτής πρόσβασης στη βιβλιογραφία επιστημονικών περιοδικών, η USNLM δημιούργησε μια online βιβλιοθήκη άρθρων ψηφιακών περιοδικών, την PubMed Central (PMC), στην οποία σύντομα θα προστεθεί η έκδοση για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η NLM συνεργάζεται με το Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών Ιατρικής (NN/LM[νεκρός σύνδεσμος])παρέχοντας υποστήριξη σε περιοχές ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ενώ η υπηρεσία για παροχή πληροφοριών σχετικά με την υγεία, MEDLINEplus, προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφόρηση σχετικά με την υγεία, εικόνες και διαδραστικά προγράμματα εκμάθησης. Πολλές χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καλά ανεπτυγμένες ιατρικές βιβλιοθήκες, όχι όμως τόσο εξελίγμένες η USNLM.

Η μεγαλύτερη ιατρική βιβλιοθήκη στη Ευρώπη είναι η Εθνική Γερμανική Ιατρική Βιβλιοθήκη (ZB MED), η οποία περιλαμβάνει και συλλογές στα πεδία της γεωργίας και των επιστημών του περιβάλλοντος. Η ZB MED λειτουργεί ως ο επίσημος ευρωπαϊκός πάροχος άρθρων πλήρους κειμένου ως αποτελέσματα απο αναζητήσεις που εκτελούνται στις βιβλιογραφικές βάσεις της NLM, όπως η PubMed.