Πληροφοριακή παιδεία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η ικανότητα μιας κοινωνίας να προσδιορίζει την ανάγκη για πληροφορία και έπειτα να βρίσκει, να συλλέγει, να οργανώνει, να αξιολογεί και να χρησιμοποιεί την πληροφορία για να την προσφέρει στα μέλη της καθώς διαμορφώνει την βάση για διαχρονική μάθηση. ‘Έτσι λειτουργεί και μέσα σε μια βιβλιοθήκη καθώς αυτή προσπαθεί να αναγνωρίσει τις ανάγκες των χρηστών της και να αναζητήσει τις κατάλληλες πληροφορίες για να μπορέσει να τους τις προσφέρει. Έτσι η πληροφοριακή παιδεία μπορεί να καλύπτει σε μια βιβλιοθήκη θέματα όπως το εάν οι χρήστες είναι ικανοποιημένοι με την αναζήτηση άρθρων στο διαδίκτυο, εάν γνωρίζουν τους τρόπους έρευνας για την ανεύρεση των κατάλληλων πληροφοριών ή ακόμα και εάν χρειάζονται ενημερωτικά μαθήματα ή φυλλάδια για την καλύτερη χρήση των εργαλείων της βιβλιοθήκης. Στη σύγχρονη βιβλιογραφία, η λέξη "παιδεία" που χρησιμοποιούνταν περιστασιακά παλιότερα για να αποδοθεί ο όρος "literacy", αποδίδεται πλέον σχεδόν αποκλειστικά με τον όρο "γραμματισμός" (ή "εγγραμματισμός"). Έτσι μπορούμε να μιλάμε και για έναν "πληροφοριακό εγγραμματισμό".

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ODLIS: ONLINE DICTIONARY FOR LIBRARY AND INFORMATION SCIENCE, 2004. Information literacy. [online]. Προσβάσιμη από: http://lu.com/odlis/search.cfm
  • Κορομπίλη, Στέλλα. Τόγια, Ασπασία (2015). Πληροφοριακός γραμματισμός. Αθήνα: Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. ISBN 978-960-603-356-8.