Θωμάς εξ Άργους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Θωμάς εξ Άργους ήταν ο λοχαγός ενός τάγματος Ελλήνων stratioti που υπηρετούσαν ως μισθοφόροι με τον αγγλικό στρατό κατά τη διάρκεια των πολέμων του Ερρίκου Η ' κατά των Σκωτσέζων. Μερικές λεπτομέρειες για τη δράση του Θωμά καταγράφονται από τον σύγχρονο του Νίκανδρο Νούκιο, ο οποίος ακολούθησε ως μη πολεμιστής την εισβολή των Άγγλων στη Σκωτία το 1545 και την εκστρατεία στη Βουλώνη το 1546. Ένα μέρος του χειρογράφου του Νούκιου (αρχικά στα ελληνικά) δημοσιεύτηκε στα αγγλικά το 1841. [1] Ένα επακόλουθο μέρος του αρχικού χειρογράφου, συνεχίζοντας την αφήγηση για τον Θωμά, δημοσιεύτηκε από τον Έλληνα ιστορικό Ανδρέα Μουστοξύδη . [2]

Ο Θωμάς ήταν επικεφαλής μονάδας στρατιωτών από την Πελοπόννησο και περιγράφεται ως άνθρωπος με «θάρρος, σύνεση και πείρα στους πολέμους». Ο Νούκιος ακολούθησε τον Θωμά και τον αγγλικό στρατό στον ποταμό Τουίντ μεταξύ Αγγλίας και Σκωτίας όπου το ελαφρύ ιππικό των στρατιώτη έκανε εισβολή εναντίον των Σκωτσέζων.

Ο Νούκιος περιγράφει μια σύγκρουση μεταξύ της μονάδας του Θωμά περίπου 550 ανδρών και μιας ανώτερης ομάδας περίπου 1.000 Γάλλων κατά τη διάρκεια της Πολιορκίας της Βουλώνης. Δίνει μια περιγραφή της ανορθόδοξης τακτικής, χαρακτηριστική του στρατιώτη ελαφρού ιππικού, ενάντια σε μια αριθμητικά ανώτερη μονάδα βαρέως τεθωρακισμένου ιππικού. Πριν από τη μάχη, ο Θωμάς ενίσχυσε το θάρρος των ανδρών του με αυτή τη σύντομη ομιλία:

"Σύντροφοι, όπως βλέπετε βρισκόμαστε στα ακραία μέρη του κόσμου, υπό την υπηρεσία ενός Βασιλιά και ενός έθνους στον πιο μακρινό βορρά. Και τίποτα δεν φέραμε εδώ από τη χώρα μας εκτός από το θάρρος και την ανδρεία μας. Έτσι, γενναία στεκόμαστε ενάντια στους εχθρούς μας, γιατί ο αριθμός τους δεν μπορεί να ταιριάξει με την αρετή μας. Είμαστε παιδιά των Ελλήνων(*) και δεν φοβόμαστε τη βάρβαρη ορδή. …. Γι' αυτό, θαρραλέοι και με τάξη, ας βαδίσουμε προς τον εχθρό… και ας αποδείξουμε με την πράξη μας την περίφημη από τα παλιά χρόνια αρετή των Ελλήνων(*)"

Οι Έλληνες έστησαν ενέδρα στους Γάλλους που ήρθαν από τη Βουλώνη νωρίς τα ξημερώματα και με ελιγμούς τους έκαναν να υποχωρήσουν άτακτα. Η μάχη διεξήχθη κυρίως με λόγχες και ξίφη αφήνοντας νεκρούς 35 Έλληνες και 360 Γάλλους. Ο Θωμάς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εκείνης της μάχης. Ο Ερρίκος Η' επαίνεσε τη γενναιότητά του και του χορήγησε ετήσιο μισθό.

Μετά την εκστρατεία της Βουλώνης ο Θωμάς επέστρεψε στην Αγγλία και ο Νούκιος αναχώρησε για την Ιταλία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]