Θωμάς Χρήστου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θωμάς Χρήστου
Θωμάς Χρήστου.JPG
Ο οπλαρχηγός Θωμάς Χρήστου
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΔεκαετία του 1880
Βυσσινιά
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕθνική Ριζοσπαστική Ένωσις

Ο Θωμάς Χρήστου ή "καπετάν Ρώμπακας" ήταν Μακεδονομάχος, οπλαρχηγός από τη Βύσσανη (Βυσσινιά) Καστοριάς.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θωμάς Χρήστου γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Βυσσινιά Καστοριάς. Δραστηριοποιήθηκε στη γενέτειρά του εξαιτίας της έντονης Βουλγαρικής δράσης. Συγκρότησε δικό του ένοπλο σώμα, αποτελούμενο από κατοίκους της περιοχής και συνεργάστηκε με τον αξιωματικό Ιωάννη Τζαβέλα. Πήρε μέρος, επικεφαλής της ομάδας του, στις μάχες Βουρβουτσικού (Επταχωρίου) Καστοριάς και Δάρδας (περιοχή Κορυτσάς), εναντίον των Τούρκων το 1906. Το 1907 πήρε μέρος στη μάχη του Κάτω Κοττορίου (Υδρούσα) Φλώρινας. Το Μάιο του ίδιου έτους, συμμετείχε στην επίθεση κατά κομιτατζήδων στο Κωστενέτσι (Ιεροπηγή) Καστοριάς. To 1908, ο καπετάν Ρώμπακας συνεργάστηκε με τον Γεώργιο Δικώνυμο Μακρή και Γεώργιου Σούλιου (από τον Παππαγιάννη Φλώρινας) σε επίθεση κατά εξαρχικών στη Βυσσινιά. Κατά τη δράση του στην περιοχή, την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, συνεργάστηκε επίσης, με τον Γεώργιο Τσόντο.

Κατά τον Α΄ και Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο έλαβε μέρος ως εθελοντής στον Ελληνικό στρατό. Πολέμησε επίσης κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου υπήρξε σημαντική η προσφορά του.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αρχείο Διεύθυνσης Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων Αναπήρων (ΔΕΠΑΘΑ), Αρχείο Μακεδονικού Αγώνα, φ. X-136
  • Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Αφανείς, γηγενείς Μακεδονομάχοι, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2008, σ. 76 Αρχειοθετήθηκε 2016-04-08 στο Wayback Machine.