Θοδωρής Φραντζέσκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θοδωρής Φραντζέσκος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θοδωρής Φραντζέσκος (Ελληνικά)
ΓέννησηΘεόδωρος Φραντζέσκος
29 Σεπτεμβρίου 1986 (1986-09-29) (37 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΈλληνας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΤεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης
/Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου (2014)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα
  • Ηθοποιός
  • Σκηνοθέτης
Εν ενεργεία2015-σήμερα

Ο Θοδωρής Φραντζέσκος (γενν. 29 Σεπτεμβρίου 1986) είναι Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1986 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Τελειώνοντας το σχολείο ξεκίνησε τις σπουδές του πάνω στο αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης ενώ λίγο πριν το τέλος των σπουδών αποφάσισε να γίνει ηθοποιός. Τελικά έδωσε εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου όπου πέρασε με επιτυχία και ξεκίνησε τις σπουδές του.[1]

Τελειώνοντας τις σπουδές του ως ηθοποιός, ξεκίνησε να συνεργάζεται ως ηθοποιός με το Εθνικό Θέατρο. Το 2015 πρωταγωνίστησε μαζί με την Ελένη Ράντου στην παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Φιλουμένα. Την ίδια χρονιά έκανε και το τηλεοπτικό του ντεμπούτο συμμετέχοντας στην τηλεταινία Κάνε το βήμα. Ακολούθησαν οι τηλεοπτικές του συμμετοχές στις σειρές Ηρωίδες, Τρίχες και Ταμάμ την ίδια χρονιά. Το 2016 πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση Άννα Καρένινα στο Εθνικό Θέατρο. Από το 2016 μέχρι το 2017 ήταν μέρος του καστ της καθημερινής δραματικής σειράς του Alpha TV Σαν Οικογένεια υποδυόμενος τον Θάνο. Το 2019 έκανε μία έκτακτη εμφάνιση στη σειρά εποχής Η ζωή εν τάφω στην ΕΡΤ1.

Έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό με το ρόλο του Τούρκου Κερέμ Καρτάλ στη δραματική σειρά εποχής του Μανούσου Μανουσάκη Το Κόκκινο Ποτάμι. Εκεί τη σεζόν 2019-2020 υποδύθηκε τον φίλο του κεντρικού ζευγαριού της σειράς του Open TV κερδίζοντας τις εντυπώσεις.[2] Ο ίδιος δήλωσε για την παρουσία του στη σειρά: «Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό, διότι είχα την ευκαιρία να συστηθώ στο ευρύ κοινό μέσα από μια τόσο αξιόλογη δουλειά, η οποία είχε να κάνει με ένα συνταρακτικό γεγονός για τον ελληνισμό. Αισθάνομαι δικαιωμένος, διότι έκανα υπομονή για πολλά χρόνια, γιατί τέλειωσα τη σχολή του Εθνικού το 2014. Ο ρόλος αυτός εκπροσωπούσε την αξία, την ηθική και τα πιστεύω του ανθρώπου που δεν λυγίζουν σε καμία συνθήκη. Προσωπικά και ο ίδιος έχω έναν αξιακό κώδικα που μου επιβάλλει τη δικαιοσύνη.»[3] Αμέσως μετά το ρόλο του Κερέμ ακολούθησε αυτός του Παναγή στην καθημερινή κωμική σειρά της ΕΡΤ1 Χαιρέτα μου τον πλάτανο.[4] Εκεί τη σεζόν 2020-2023 υποδύεται έναν από τους κεντρικούς χαρακτήρες του τηλεοπτικού χωριού, συμπρωταγωνιστώντας με την Πηνελόπη Πλάκα.

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
2015 Κάνε το βήμα MEGA Ορέστης Τηλεταινία, Βασικό Καστ
Ηρωίδες MEGA Ορέστης 1 επεισόδιο
Τρίχες ANT1 αρχιτέκτονας 1 επεισόδιο
Ταμάμ ANT1 Μίλτος 1 επεισόδιο
2016-2017 Σαν Οικογένεια ALPHA Θάνος Βασικό Καστ
2019 Η ζωή εν τάφω ΕΡΤ1 στρατιώτης 1 επεισόδιο
2019-2020 Το Κόκκινο Ποτάμι OPEN Κερέμ Καρτάλ Πρωταγωνιστικός Ρόλος
2020-2023 Χαιρέτα μου τον πλάτανο ΕΡΤ1 Παναγής Τζούρας Πρωταγωνιστικός Ρόλος

Θεατρογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Παράστασης Χώρος
2015 Φιλουμένα Εθνικό Θέατρο
2016 Άννα Καρένινα Εθνικό Θέατρο


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]