Θεόδωρος Τριθύριος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Τριθύριος
Θάνατος20 Αυγούστου 636
Ιερομύαξ
ΧώραΒυζαντινή Αυτοκρατορία
ΚλάδοςΑραβοβυζαντινοί πόλεμοι
ΒαθμόςΣτρατιωτικός διοικητής
Μάχες/πόλεμοιΜάχη του Γιαρμούκ

Ο Θεόδωρος Τριθύριος (απεβ. 20 Αυγούστου 636), γνωστός και ως Θεόδωρος ο Σακελλάριος, ήταν Βυζαντινός ταμίας του κράτους και στρατιωτικός διοικητής κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της βασιλείας του Αυτοκράτορα Ηρακλείου.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στην Αντιόχεια κατά τη διάρκεια του 7ου αι., ο Τρίθυρος ήταν Έλληνας Χριστιανός ταμίας, που εργαζόταν για τον βυζαντινό Αυτοκράτορα Ηράκλειο και ήταν εξαιρετικά πιστός σε αυτόν. Απολάμβανε υπεροχή κάτω από τον τίτλο του «σακελλάριου», δηλ. του βυζαντινού ταμία.

Στο 634 ο Αυτοκράτορας έστειλε τον αδελφό του, τον Θεόδωρο για την καταπολέμηση της εισβολής του στρατού των μουσουλμάνων στην Ατζναντάιν, όπου ηττήθηκε. Για την ήττα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Θεόδωρος κατηγόρησε τον αιμομικτικό γάμο τού αδελφού του με την ανιψιά του Μαρτίνα. Ο Ηράκλειος αμέσως τον καθαίρεσε από την θέση του και τον έφερε πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Με την καθαίρεση του Θεόδωρου, ο Ηράκλειος διόρισε τον Τριθύριο να αναλάβει στρατιωτικό ρόλο, όπως την διοίκηση του στρατού του αδελφού του. Οι ιστορικοί αναφέρουν, ότι ο Ηράκλειος ήθελε να δώσει τα ηνία στον Θεόδωρο, όχι επειδή του ήταν πιστός, αλλά επειδή ήταν συνονόματοι με τον αδελφό του και ότι οι στρατιώτες δεν θα αισθανόταν πολύ την αντικατάσταση του αδελφού του.

Το 635, ωστόσο, τα πράγματα είχαν αρχίσει να λαμβάνουν σοβαρές διαστάσεις, όταν τα Ρωμαϊκά στρατεύματα ηττήθηκαν σε αρκετές άλλες μάχες. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην οικονομική δυσπραγία και τη μη παροχή των μισθών από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στα στρατεύματα. Ο Τριθύριος τοποθετήθηκε σε άλλο ρόλο. Τις περισσότερες φορές, ο ρόλος του Τριθύριου με το στρατό, υπηρέτησε ως σταθερός στρατηγός. Μια ορισμένη κόπωση είχε γεμίσει τον αέρα και ο Ηράκλειος είχε διαλύσει πολλά συντάγματα για λόγους οικονομίας. Δεν υπήρχε ενθουσιασμός για την ένταξη στον στρατό, ωστόσο η παρουσία του Αυτοκρατορικού ταμία ενθάρρυνε τις προσλήψεις μισθοφόρων.

Το τέλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μουσουλμανική κατάκτηση της Συρίας ήταν μια σημαντική απειλή για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και έτσι ο Ηράκλειος διέταξε τον Τριθύριο να οδηγήσει έναν στρατό για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις. Ο πραγματικός ρόλος του με το στρατό είναι αμφισβητήσιμος, αλλά παρ' όλα αυτά η συμμετοχή του έφερε διαβεβαίωση. Τον Αύγουστο του 636, κατέβηκε στο ποταμό Γιαρμούκ, ανατολικό παραπόταμο του Ιορδάνη ποταμού για την καταπολέμηση του στρατού Ρασιντούμ στη Μάχη του Γιαρμούκ.

Κατά τού αντίπαλου στρατιωτικού ηγέτη Χαλίντ Ιμπν αλ-Ουαλίντ, ο Τριθύριος αποφάσισε να δώσει την εντολή ο Βαχάν, Αρμένιος πρίγκιπας, διότι ο ίδιος αισθάνθηκε, ότι δεν ήταν ένας τρομερός διοικητής του στρατού. Αυτό δεν είχε αποτέλεσμα και στις 20 Αυγούστου 636 ο Θεόδωρος Τριθύριος, απεβίωσε στα χέρια των μουσουλμάνων μαζί με τον Βαχάν και σχεδόν όλοι οι άνδρες του.