Θεόδωρος Πιλέλης Δωρανίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Δωρανίτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση14ος αιώνας
ΘάνατοςΙουλίου 1352
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία της Τραπεζούντας
Βυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταάρχων
στρατιωτικός
Πρωτοβεστιάριος
Οικογένεια
ΑδέλφιαΚωνσταντίνος Δωρανίτης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΣτρατοπεδάρχης

Ο Θεόδωρος Δωρανίτης (απεβ. Ιούλιος 1352) γνωστός και ως Πιλέλης, ήταν Βυζαντινός Έλληνας ευγενής και στρατιωτικός ηγέτης στην αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Εξέχον μέλος της αριστοκρατικής οικογένειας των Δωρανιτών από την Τραπεζούντα, ο Θεόδωρος Δωρανίτης ήταν μία από τις ηγετικές φυσιογνωμίες στις εμφύλιες διαμάχες, που διέλυσαν την αυτοκρατορία τον 14ο αιώνα.

Ο Θεόδωρος ήταν αδελφός του Κωνσταντίνου Δωρανίτη πρωτοβεστιάριου. [1] Το 1349/50 κατείχε το αξίωμα του μεγάλου στρατοπεδάρχη και με τον γιο του και τον κουνιάδο του φυλακίστηκε για λίγο, λόγω της εξέγερσής του κατά του Αλέξιου Γ΄ Μεγάλου Κομνηνού. [1] Απελευθερώθηκε, ονομάστηκε πρωτοβεστιάριος τον Ιανουάριο του 1351, για να συλληφθεί εκ νέου και να φυλακιστεί τον Μάιο ως επαναστάτης. [1] Τελικά εκτελέστηκε με τον γιο και τον κουνιάδο του με στραγγαλισμό τον Ιούλιο του 1352 [1]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 PLP.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Trapp, Erich; Walther, Rainer; Beyer, Hans-Veit; Sturm-Schnabl, Katja (1978) (στα γερμανικά). Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit. 3. Βιέννη: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. ISBN 3-7001-3003-1. 
  • Vougiouklaki, Penelope (2008). "Theodore Doranites". Encyclopaedia of the Hellenic World, Asia Minor. Foundation of the Hellenic World.