Θεόδωρος Κ. Στεφανόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεόδωρος Κ. Στεφανόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θεόδωρος Στεφανόπουλος (Ελληνικά)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιδάσκων πανεπιστημίου

Ο Θεόδωρος Κ. Στεφανόπουλος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και μεταφραστής αρχαίων κειμένων.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Γρεβενό Αχαΐας το 1949. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Freie Universität του Βερολίνου, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με τον τίτλο «Umgestaltung des Mythos durch Euripides» (1977, έκδ. 1980) με επιβλέποντα τον Καθηγητή R. Kassel.[1] Τα έτης 1986-1988 εργάστηκε ερευνητικά ως υπότροφος της Alexander von Humboldt-Stiftung στο Ινστιτούτο Αρχαιογνωσίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία διατελώντας καθηγητής με σύμβαση στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο εξελέγη το 1986 Επίκουρος Καθηγητής. Το 1992 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής του «Αρχαίου Θεάτρου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.[1] Το 2016 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή. Από το 2002 έως το 2016 δίδαξε επίσης στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και (σε συνεργασία με άλλους) τρίτομη «Ανθολογία της Αρχαίας Ελληνικής Λογοτεχνίας» (Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, 2001).

Έχει συνεργαστεί με αρκετά θέατρα (Schaubühne, Δεσμοί, Θέατρο Καισαριανής, Διπλούς Έρως, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Σημείο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κ.α.) ως σύμβουλος και μεταφραστής.[1][2] Η μετάφρασή του για έργο του Ευριπίδη "Μήδεια," (εκδόσεις Κίχλη) περιλήφθηκε στον βραχύ κατάλογο για το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης έργου της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα νέα ελληνικά (2013) ενώ το 2023 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Απόδοσης Εργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά για τη μετάφραση του έργου του Ηρώνδα «Μιμίαμβοι» (εκδόσεις Κίχλη).[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Βιογραφικό Θ. Κ. Στεφανόπουλου, από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Πατρών
  2. Καρτέλα Θ. Κ. Στεφανόπουλου, από την ιστοσελίδα του ΚΘΒΕ
  3. Κρατικά βραβεία μετάφρασης 2013, από την εφημερίδα Η Καθημερινή