Θεόδωρος Βατάτζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Θεόδωρος Βατάτζης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1163
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕυδοκία Κομνηνή
ΤέκναΑνδρόνικος Βατάτζης
Ιωάννης Κομνηνός Βατάτζης
Θεοδώρα Βατάτζη
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔεσπότης

Ο Θεόδωρος (άκμασε μέσα 12ου αι.) από τη Δυναστεία των Βατάτζηδων ήταν μέλος της Ρωμαϊκής αριστοκρατίας και στρατιωτικός διοικητής της Ρωμανίας κατά τις βασιλείες του Ιωάννη Β΄ και Μανουήλ Α΄ των Κομνηνών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Οίκος του ήταν εξέχων στην Αδριανούπολη της Θράκης για γενεές.[1] Η οικογένεια ανήλθε στην πρώτη τάξη των ευγενών και έγινε προέχουσα στην πολιτική της Αυτοκρατορίας στο πρόσωπο του ίδιου του Θεοδώρου.

Ο Ιωάννης Β΄, που δεν εμπιστευόταν τους συγγενείς του, προώθησε μερικούς ικανούς άνδρες σε θέσεις εξουσίας· ένας από αυτούς ήταν και ο Θεόδωρος Βατάτζης. Αυτός νυμφεύτηκε την κόρη του Ιωάννη Β΄ και της Ειρήνης των Άρπαντ και έλαβε τον τίτλο σεβαστοϋπέρτατος.[2][3]

Δεν έχουμε πληροφορίες για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις κατά τη βασιλεία του Ιωάννη Β΄. Το 1143 τον Αυτοκράτορα διαδέχθηκε ο γιος του Μανουήλ Α΄ και οι πηγές αναφέρουν, πως ο Θεόδωρος ήταν ανώτερος στρατηγός του συνόρου με την Ουγγαρία. Επέδραμε στην περιοχή γύρω από την πόλη Ζέμουν και απέκλεισε την πόλη, ώσπου αυτή παραδόθηκε στον ίδιο τον Μανουήλ Α΄.[4] Το 1158 εξεγέρθηκαν οι Αρμένιοι της Κιλικίας και ο Αυτοκράτορας εκστράτευσε για να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής. Εμπιστεύτηκε στον Θεόδωρο την κατάληψη της Ταρσού, της μεγαλύτερης πόλης στην περιοχή. Οι πολιορκούμενοι, νομίζοντας ότι είχε φθάσει ο Μανουήλ Α΄ με όλο τον στρατό του, πανικοβλήθηκαν και η πόλη έπεσε αμέσως στον Ρωμαϊκό στρατό.[5] Όταν αυτό επετεύχθη, άνοιξε η οδός προς την Αντιόχεια, της οποίας ο έλεγχος ήταν ο απώτερος στόχος του Αυτοκράτορα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1131 την πορφυρογέννητη Ευδοκία Κομνηνή, κόρη του Ιωάννη Β΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων και είχε τέκνα:

 • Ιωάννης π. 1132-1182, στρατηγός, ο καταστροφέας των Σελτζούκων στη μάχη του Υελίου και Λεομόχειρος, στο πέρασμα του Μαιάνδρου. Υηρέτησε τον Μανουήλ Α΄ και εξεγέρθηκε στον Ανδρόνικο Α΄ Κομνηνό.
 • Ανδρόνικος, απεβ. 1176 από τους Σελτζούκους, καθώς οδηγούσε μία εκστρατεία εναντίον τους στην Αμάσεια.
 • Αλέξιος.
 • Θεοδώρα, γνωστή για την ωραιότητά της, έγινε ερωμένη του θείου της Μανουήλ Α΄.[6][7]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Magdalino, p. 208
 2. Varzos, p. 382
 3. Magdalino, p. 207
 4. Kinnamos, pp. 91-92
 5. Kinnamos, p. 138
 6. Choniates, pp. 440-441.
 7. Varzos, p. 383

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Choniates, Niketas (1984). O City of Byzantium: Annals of Niketas Choniates. transl. by H. Magoulias. Detroit. ISBN 0-8143-1764-2.
 • Kinnamos, John (1976). Deeds of John and Manuel Comnenus. transl. by Charles M. Brand. Columbia University Press.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Magdalino, Paul (2002). The Empire of Manuel I Komnenos, 1143-1180. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-52653-1.
 • Varzos, Konstantinos (1984). Η Γενεαλογία των Κομνηνών, Τόμος Β' [The Genealogy of the Komnenoi, Volume II] (PDF) (in Greek). Thessaloniki: Byzantine Research Centre.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theodore Vatatzes της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).