Θεωρία των τριών κόσμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η θεωρία των τριών κόσμων είναι μια θεωρία αναπτυγμένη από τον Μάο Τσε Τουνγκ

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο πλανήτης είναι πολιτικά και οικονομικά διαιρεμένος σε τρεις κόσμους. Σύμφωνα με τον Μάο, ο πρώτος κόσμος αποτελείται από τις δύο υπερδυνάμεις, ΕΣΣΔ και ΗΠΑ, ο δεύτερος κόσμος από τις ιμπεριαλιστικές χώρες δεύτερης γραμμής, δηλαδή βασικά τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναπτυγμένο μονοπωλιακό καπιταλισμό, την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά, και ο τρίτος κόσμος από όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, δηλαδή τις μη ιμπεριαλιστικές.

Κύριος εχθρός των λαών, με βάση τη θεωρία των Τριών Κόσμων, είναι οι δύο υπερδυνάμεις, κυρίως δε η ανερχόμενη υπερδύναμη, η τότε ΕΣΣΔ, κύρια επαναστατική αντιιμπεριαλιστική δύναμη είναι οι λαοί και τα έθνη του τρίτου κόσμου, ενώ οι μονοπωλιακές δευτεροκοσμικές χώρες μπορούν να αξιοποιηθούν από τους λαούς και τα κράτη του τρίτου κόσμου σα πρόσκαιροι σύμμαχοι σε συγκεκριμένες πάλες με τις υπερδυνάμεις, λόγω των αντιθέσεων που έχει και ο δεύτερος κόσμος με ΕΣΣΔ(Ρωσία) και ΗΠΑ. Με βάση αυτή τη θεωρία, το τότε επαναστατικό ΚΚΚ (1977) εκπόνησε τη γραμμή του Ενιαίου Αντιηγεμονιστικού Μετώπου.

Στην Ελλάδα, τη Θεωρία των Τριών Κόσμων υποστήριξαν τη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του '80 το ΕΚΚΕ, το τμήμα της ΟΜΛΕ που διασπάστηκε και συγκρότησε στα 1976 το Μ-Λ ΚΚΕ, η ΚΕΜΛ που πρσχώρησε το 1978 στο Μ-Λ ΚΚΕ και αργότερα το ΕΚΚΕ / Μ-Λ ΚΚΕ και -από το 1985 που ιδρύθηκε- η ΟΑΚΚΕ. Σήμερα, μόνο η ΟΑΚΚΕ δέχεται την ορθότητα της θεωρίας αυτής, στη βάση της οποίας εκπονεί και την γενική πολιτική γραμμή της. Η Θεωρία των Τριών Κόσμων έχει εκτεθεί γραπτά σε μεγάλο άρθρο της εφημερίδας "Λαϊκή Ημερησία" του Πεκίνου, το οποίο και είχε εκδοθεί στα ελληνικά το 1977 τόσο από το ΕΚΚΕ όσο και από το Μ-Λ ΚΚΕ[1]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]