Θερινό πανεπιστήμιο (πολιτική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το θερινό πανεπιστήμιο (γαλλικά: université d'été) είναι η γενικότερη ονομασία η οποία δίδεται, στη Γαλλία, σε μια συγκέντρωση αγωνιστών και υπευθύνων ενός πολιτικού ή συλλογικού κινήματος για διάστημα ολίγων ημερών στα τέλη των θερινών διακοπών, γενικώς στα τέλη Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Συχνά προσκαλούνται πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι, ερευνητές ή και παράγοντες της αστικής κοινωνίας για σειρά διαλέξεων, συζητήσεων και επιμόρφωσης. Οι συγκεκριμένες ημερίδες έχουν ως στόχο την επιμόρφωση, την εμβάθυνση ή τον στοχασμό αναφορικά με τα σχέδια του εν λόγω κινήματος σε ένα ανεπίσημο και χαλαρότερο πλαίσιο. Για τα κόμματα, το θερινό πανεπιστήμιο σηματοδοτεί συχνά την επανέναρξη της πολιτικής χρονιάς, έπειτα από την θερινή διακοπή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Croix, τα θερινά πανεπιστήμια γεννήθηκαν ως ιδέα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην διάρκεια της δεκαετία του 1870, όταν τα πανεπιστήμια αποφάσισαν να ανοίξουν τους χώρους τους κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, προκειμένου οι καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να έχουν την δυνατότητα να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους[1]. Στη Γαλλία, η συγκεκριμένη ιδέα απέκτησε νέα διάσταση όταν στην διάρκεια της δεκαετίας του 1970 έπειτα από τα γεγονότα του Μαΐου του 68 και προκειμένου η πολιτική να βρεθεί εκ νέου στο επίκεντρο μέσω ενός διαφορετικής αντίληψης τρόπου, συγκεντρώσεις, φόρουμ και συνέδρια δημιουργήθηκαν, όπου μπορούσε να μετάσχει το σύνολο των αγωνιστών και υποστηρικτών ενός κινήματος[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Il y a cent quarante ans, historique des universités d'été». la-croix.com. 2010. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουλίου 2016.  Unknown parameter |day= ignored (βοήθεια); Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Université d'été (politique) της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).