Θαύμα της Μασαχουσέτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το «Θαύμα της Μασαχουσέτης» αναφέρεται στο διάστημα όπου η πολιτεία της Μασσαχουσέτης γνώρισε οικονομική ανάπτυξη κατά τη δεκαετία του 1980.

Προηγουμένως, η αποβιομηχανοποίηση και η ανεργία είχαν πλήξει την πολιτεία. Η ανεργία μειώθηκε από 12% σε λιγότερο από 3% και συνοδεύτηκε από μειώσεις φόρων και δραστική αύξηση του ατομικού εισοδήματος. Η ανάπτυξη αυτή επικεντρώθηκε στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την υψηλή τεχνολογία, εντός της Βοστώνης και των προαστίων της επί του αυτοκινητόδρομου Route 128.

Αυτή η εξάπλωση βιομηχανίας είχε ως συνέπεια να δοθεί το όνομα αυτού του δρόμου στον όρο «128» στην περιοχή όπου άνθισε η υψηλή τεχνολογία, πέρα από τον αυτοκινητόδρομο, παρομοίως με την Κοιλάδα του Πυριτίου. Ορισμένες αξιοσημείωτες εταιρίες την περίοδο του Θαύματος υπήρξαν η Digital Equipment Corporation, η Data General, η Wang Laboratories και η Apollo Computer.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, Μιχαήλ Δουκάκης (1983-91) κατά την εκστρατεία του για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1988, επιχείρησε να πάρει τα εύσημα για το «Θαύμα».