Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θέων ο Σμυρναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέων ο Σμυρναίος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θέων ὁ Σμυρναῖος (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση70 (περίπου)[1]
Σμύρνη[1]
Θάνατος135 (περίπου)[1]
ΥπηκοότηταΑρχαία Ρώμη
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταμαθηματικός, αστρονόμος, μουσικολόγος, θεωρητικός της μουσικής και φιλόσοφος

Ο Θέων ο Σμυρναίος ή Θέων ο Πλατωνικός ήταν Έλληνας μαθηματικός και φιλόσοφος (70-135 μ.Χ.)

Γεννήθηκε στη Σμύρνη, όπου και πέθανε. Άκμασε κατά το τέλος του 1 αιώνα, και τις αρχές του 2 αιώνα μ.Χ. Οι σύγχρονοί του συγγραφείς δεν τον αναφέρουν, αλλά οι μεταγενέστεροι τον ονομάζουν «Θέων ο Πλατωνικός φιλόσοφος», επειδή ήταν οπαδός της πλατωνικής φιλοσοφίας και ασχολήθηκε ειδικά με τη σπουδή των πλατωνικών διαλόγων.

Ο Θέων απέδιδε ως οπαδός της πλατωνικής φιλοσοφίας μυστηριακή σημασία καθάρσεως στα μαθηματικά: Ως νεοπυθαγόρειος ξεχωρίζει πέντε στάδια-βαθμίδες μυστηριακού καθαγιασμού, για την εξέλιξη των φιλοσόφων: α) καθαρμός: είναι το προκαταρκτικό στάδιο που αποβλέπει στο να κάνει προσεκτικούς αυτούς που λόγω «ακάθαρτων χειρών ή ακατάληπτης γλώσσας» δεν ήταν εκλόγιμοι, β) κυρίως γνώση, γ) εποπτεία -ανώτατος βαθμός μύησης, δ) το στάδιο κατά το οποίο ο μυηθείς γίνεται «δαδούχος»-ιεροφάντης και έχει τη δύναμη της μεταλαμπαδεύσεως, μυήσεως άλλων και ε) ομοίωση προς τον Θεό όσο είναι δυνατό.

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τα έργα του Θέωνος μνημονεύονται από τους μεταγενεστέρους τα εξής:

  1. Σχόλια στην Πολιτεία του Πλάτωνα
  2. Πραγματεία, όπου διαχωρίζει σε τετραλογίες τα έργα του Πλάτωνα και
  3. Τα κατά μαθηματικόν χρήσιμα εις την Πλάτωνος ανάγνωσιν είναι ο τίτλος του κυρίως μαθηματικού έργου του, το οποίο και διασώθηκε, όχι, όμως, εντελώς με την αρχική του μορφή.

Τα δυο πρώτα έργα του δεν διασώθηκαν. Όπως λέει ο ίδιος ο Θέων, το σύγγραμμα του αυτό το έγραψε για να κάνει κατανοητές τις μαθηματικές προτάσεις που περιέχονται στους διαλόγους του Πλάτωνα. Το έργο του αυτό αποτελεί ένα είδος εισαγωγής στα μαθηματικά ως βοήθημα για όσους ασχολούνται με την πλατωνική φιλοσοφία, αποτελεί σημαντική πηγή ιστορικών στοιχείων για τα μαθηματικά και διαιρείται σε τρία μέρη:

α) Θεωρία των αριθμών - Γεωμετρική, Άλγεβρα
β) Θεωρία της μουσικής και
γ) Αστρονομία

'Όπως τονίζει ο ίδιος ο Θέων, στο έργο του αυτό έχει καταχωρήσει και αναπτύξει «επί το γνωριμότερον» γνώσεις των Πυθαγορικών.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 MacTutor History of Mathematics archive. Theon_of_Smyrna. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2020.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]