Θέσεις (περιοδικό)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Θέσεις είναι περιοδικό πολιτικής και οικονομικής θεωρίας με μαρξιστικό προσανατολισμό. Προβάλλει αντιεθνικιστικές θέσεις. Δέχεται έντονες επιρροές από τη σχολή Αλτουσέρ. Δημοσιεύει πρωτότυπα άρθρα και μεταφράσεις μαρξιστικών κειμένων. Οι σημαντικότεροι μαρξιστές του 20ου αιώνα συναντώνται στις σελίδες του περιοδικού δίπλα σε εκπροσώπους του μαρξιστικού κινήματος και ερευνητές των κοινωνικών επιστημών.

Εκδίδεται στην Αθήνα από το 1982 με τριμηνιαία περιοδικότητα (πρώτο τεύχος: http://www.theseis.com/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=4&id=114&Itemid=29). Διευθύνεται από τον Γιάννη Μηλιό, καθηγητή του ΕΜΠ και πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ [1] σε συνεργασία με Γραμματεία Σύνταξης (Τάσος Κυπριανίδης, Σπύρος Λαπατσιώρας και Δημήτρης Δημούλης) και πολυμελή Συντακτική Επιτροπή. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νήσος (http://www.nissos.gr).

Στο πρώτο τεύχος, η Συντακτική Επιτροπή αναφερόταν στις προθέσεις του περιοδικού με τις ακόλουθες φράσεις:

«Η κρίση της Αριστεράς σήμερα (...) δεν επιτρέπει να συγκροτηθεί μια εναλλακτική στρατηγική για την ανατροπή της κεφαλαιοκρατικής εξουσίας (...)

Όσο η συνοχή της αστικής εξουσίας δεν θα αμφισβητείται από πουθενά θα είναι η εξουσία αυτή που θα υπαγορεύει και τα όρια της "κυβερνητική βούλησης", ανεξάρτητα από τις οποιεσδήποτε διακηρύξεις, προθέσεις και οράματα (...). Η κριτική των αστικών σχέσεων εξουσίας και των μηχανισμών που τις εμπεδώνουν είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ (...). Προς την κατεύθυνση μιας τέτοιας κριτικής θέλουμε να συμβάλλουμε με την έκδοση των Θέσεων:

Για την κριτική των ιδεολογημάτων της πολιτικής οικονομίας που στηρίζουν τα "αυτοδύναμα" αναπτυξιακά οράματα του ελληνικού καπιταλισμού (...)

- Για την κριτική της αστικής πολιτικής εξουσίας και του αστικού κράτους (...)

- Για την κριτική, τέλος, της αστικής ιδεολογίας και των αστικών πρακτικών που κυριαρχούν ακόμα και μέσα στην ίδια την Αριστερά».

Πολλές μελέτες του περιδικού αφορούν μεγέθη της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας, ζητήματα ιδεεολογίας, πολιτικές αναλύσεις της επικαιρότητας καθώς και ζητήματα τέχνης.

Είναι συχνές οι βιβλιοκρισίες μελετών μαρξιστικής οικονομικής και πολιτικής θεωρίας

Το 2018 κυκλοφόρησε το τεύχος 142 του περιοδικού συμπληρώνοντας 38 χρόνια συνεχούς εκδοτικής παρουσίας.

Τα περισσότερα τεύχη του περιοδικού διατίθενται δωρεάν και σε πλήρη μορφή στην ιστοσελίδα www.theseis.com.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]