Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια
In einem Jahr mit 13 Monden
ΣκηνοθεσίαΡάινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
ΠαραγωγήΡάινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
ΣενάριοΡάινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
ΠρωταγωνιστέςΦόλκερ Σπρένγκλερ
Ίνγκριντ Κάβεν
Γκότφριντ Γιον
ΜουσικήPeer Raben
ΦωτογραφίαΡάινερ Βέρνερ Φασμπίντερ
ΜοντάζΡάινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και Τζουλιάν Λόρεντς
ΔιανομήNetflix
Πρώτη προβολή1978
Διάρκεια124 λεπτά
ΠροέλευσηΔυτική Γερμανία
ΓλώσσαΓερμανικά

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια (πρωτότυπος τίτλος: In einem Jahr mit 13 Monden) είναι δυτικογερμανική δραματική ταινία του 1978 σε σκηνοθεσία Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ και με πρωταγωνιστή τον Φόλκερ Σπρένγκλερ.[1] Η ταινία είναι μια απόκριση στην αυτοκτονία του εραστή του Φασμπίντερ εκείνη την εποχή, Άρμιν Μάιερ. Σε μια λίστα με το τοπ τεν των δικών του ταινιών, ο Φασμπίντερ κατέταξε την ταινία στη δεύτερη θέση, μετά το Να φοβάστε την αγία πουτάνα.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία αναφέρεται στις τελευταίες πέντε μέρες της ζωή μιας τρανσέξουαλ, της Ελβίρα Βαϊσχάουπτ, η οποία δεν τα έχει βρει ούτε με τον εαυτό της ούτε με τους άλλους. Έγινε γυναίκα από έρωτα για έναν άντρα. Η αγάπη ήταν μονόπλευρη, όπως συμβαίνει συχνά στις ταινίες του Φασμπίντερ, και έτσι η Ελβίρα δεν βρίσκει την ευτυχία στην καινούρια ύπαρξή της. Επιδιώκει να βρει καταφύγιο σε άλλοτε έμπιστους ανθρώπους. Όταν συναντά μόνο την απόρριψη, τη γελοιοποίηση και την περιφρόνηση, η ζωή της τελειώνει τραγικά.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Φόλκερ Σπρένγκλερ Έρβιν/Ελβίρα Βαϊσχάουπτ
Ίνγκριντ Κάβεν Ρότε Τσόρα
Γκότφριντ Γιον Άντον Ζάιτς
Ελίζαμπετ Τρίσενααρ Ιρένε Βαϊσχάουπτ
Εύα Μάτες Μαρί-Αν Βαϊσχάουπτ
Γκίντερ Κάουφμαν Σμόλικ

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Canby, Vincent. «New York Times: In a Year of 13 Moons». NY Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-05-25. https://web.archive.org/web/20080525113309/http://movies.nytimes.com/movie/96366/In-a-Year-of-13-Moons/overview. Ανακτήθηκε στις 5 Αυγούστου 2008. 
  2. The Anarchy of the Imagination: Interviews, Essays, Notes. Johns Hopkins University Press. 1992. ISBN 978-0801843693.