Η Στέψη του Καρλομάγνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Στέψη του Καρλομάγνου είναι μία νωπογραφία από το εργαστήριο του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Ραφαήλ. Αν και πιστεύεται ότι ο Ραφαήλ έκανε τα σχέδια για τη σύνθεση, η τοιχογραφία μάλλον εκτελέστηκε από τον Τζιανφραντσέσκο Πέννι.

H Στέψη του Καρλομάγνου, τοιχογραφία από τις Αίθουσες του Ραφαήλ' στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο ήταν μέρος μίας παραγγελίας που δόθηκε στον Ραφαήλ: η διακόσμηση των ιδιαιτέρων διαμερισμάτων του πάπα, στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού. Τώρα τα τέσσερα δωμάτια λέγονται Αίθουσες του Ραφαήλ. Το έργο βρίσκεται στην Αίθουσα της Πυρκαγιάς του Μπόργκο, η οποία ονομάστηκε έτσι από μία άλλη τοιχογραφία της αίθουσας. Η νωπογραφία δείχνει πώς ο Καρλομάγνος στέφθηκε "Ρωμαίος αυτοκράτορας" από τον πάπα Λέοντα Γ΄ (ποντίφηκας το διάστημα 795-816) το απόγευμα των Χριστουγέννων του 800. Είναι πιθανό ότι η τοιχογραφία αναφέρεται στη συμφωνία (concordat) της Μπολόνια, που συνομολογήθηκε μεταξύ της Αγίας Έδρας και του βασιλείου της Γαλλίας το 1515, μια και ο Λέων Γ΄ έχει τα χαρακτηριστικά του πάπα Λέοντα Ι΄ και ο Καρλομάγνος αυτά του Φραγκίσκου Α΄ της Γαλλίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Joannides, Paul (1992). The Drawings of Raphael: With a Complete Catalogue. Berkeley, CA: University of California Press. ISBN 0-520-05087-8.
  • Müntz, Eugène (1888). Raphael: His Life, Works, and Times. New York: A.C. Armstrong and Son. Raphael: his life, works and times.
  • Crowe, J.A. (2009). Raphael: His Life and Works. With Particular Reference to Recently Discovered Records, and an Exhaustive Study of Extant Drawings and Pictures Volume 2 (1882-85). Ithaca, NY: Cornell University Library. ISBN 1-112-00369-X.