Η Απελευθέρωση του Αγίου Πέτρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Απελευθέρωση του Αγίου Πέτρου είναι νωπογραφία από τον Ιταλό ζωγράφο της Ακμής της Αναγέννησης Ραφαήλ. ΦΙλοτεχνήθηκε το 1514 ως τμήμα της διακόσμησης των τεσσάρων Αιθουσών του Ραφαήλ (Stanze di Raffaello), όπως είναι τώρα γνωστές. Ήταν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του πάπα στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού.

Η Απελευθέρωση του Αγίου Πέτρου, τοιχογραφία στις Αίθουσες του Ραφαήλ στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο βρίσκεται στην Αίθουσα του Ηλιόδωρου, όπως ονομάζεται το δωμάτιο από μία άλλη τοιχγραφία του, την Εκδίωξη του Ηλιοδώρου από τον Ναό. Στη νωπογραφία παριστάνεται πώς ο Άγιος Πέτρος ελευθερώθηκε από τη φυλακή του Ηρώδη από έναν Άγγελο, όπως περιγράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων, κεφ. 12. Η θέση του έργου είναι επάνω και γύρω από ένα παράθυρο του τοίχου.

Το έργο δείχνει τρεις σκηνές, συμμετρικά τοποθετημένες. Στο κέντρο ο Άγγελος ξυπνά τον Πέτρο· στη δεξιά σκηνή ο Άγγελος τον οδηγεί να περάσει από τους κοιμισμένους φρουρούς. Στην αριστερή πλευρά ένας φύλακας παρατήρησε το φως του Αγγέλου και ξυπνά έναν άλλον φρουρό, δείχνοντας προς το - με θαυμαστό τρόπο - ακτινοβόλο κελί. Αυτό προσθέτει δραματικά στοιχεία στην έξοδο του Πέτρου. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που είναι ζωγραφισμένα (σκάλες, κ.ά.), αν και δείχνουν αληθινά, είναι προσποιητά[ασαφές].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Arnold NESSELRATH "RAPHAEL ET PINTURICCHIO" Louvre éditions page 177
  • The Vatican: spirit and art of Christian Rome, a book from The Metropolitan Museum of Art Libraries (fully available online as PDF), which contains material on this work