Ηραίον Άργους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°41′31″N 22°46′29″E / 37.69194°N 22.77472°E / 37.69194; 22.77472

Ο νεώτερος ναός της Ήρας στο Ηραίο

Ηραίον Άργους ονομάζεται ο ναός της Ήρας που βρίσκεται στο Άργος. Ήταν ένα από τα σημαντικότατα ιερά αφιερωμένα στην Ήρα.

Ο μύθος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μύθος συνδέει το ιερό με την ιστορία των δύο αδερφών Κλέοβι και Βίτωνα, που αντί βοδιών έσυραν την άμαξα της μητέρας τους για να την μεταφέρουν στον τόπο όπου γίνονταν η τελετή της γιορτής της Θεάς. Φτάνοντας στον προορισμό τους αποκοιμήθηκαν κουρασμένοι και έμειναν έτσι για πάντα. Ο θάνατος τους βρήκε στην ακμή της νιότης και της αρετής τους, και γι' αυτό ήταν η μεγαλύτερη τιμή για την πράξη τους.

Το ιερό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται έξω από την πόλη του Άργους σε ένα ευρύχωρο πλάτωμα με μεγάλη θέα και χρονολογείται στην εποχή του 8ου αι. π.Χ.. Το σημαντικότερο κτίριο είναι ο αρχαίος ναός της Ήρας, από τον οποίο σήμερα δεν σώζεται σχεδόν τίποτα. Είναι όμως γνωστό, ότι πρόκειται για έναν από τους αρχαιότερους περίστυλους ναούς. Το 423 π.Χ. ο αρχαίος ναός καταστράφηκε από φωτιά, και ακολούθησε ανέγερση νεότερου, τον οποίο έκτισε ο αρχιτέκτων Ευπόλεμος το 420-410 π.Χ. λίγο πιο κάτω, κοντά στην αρχική θέση του ιερού.

Ο ναός περιβάλλονταν από 12 x 6 στύλους δωρικού ρυθμού, ενώ στον σηκό ευρίσκονταν χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Ήρας, καλλιτέχνημα του Πολύκλειτου.

Τα υπόλοιπα κτίσματα είναι του 7ου και του 6ου αι. π.Χ.

Το ιερό ήταν τόπος λατρείας μέχρι και και την Ρωμαϊκή εποχή, ενώ είναι γνωστό ότι οι αυτοκράτορες Νέρων και Αδριανός στην εποχή τους είχαν στείλει δώρα στον ναό αυτό. Ο Ελλάνικος αναφέρει στο ιστορικό του έργο τις εκάστοτε ιέρειες του Ηραίου ως χρονολογικό προσδιορισμό των γεγονότων που εξιστορεί από της μυθικής αρχαιότητας ως την εποχή της Ειρήνης του Νικία το 421 π.Χ..

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Christopher Mee & Antony Spawforth: Greece. An Oxford Archaeological Guide. Oxford University Press, Oxford 2001, S. 195–197.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Heraion von Argos της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).