Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ημέρα Ανεξαρτησίας (Βόρεια Μακεδονία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ημέρα Ανεξαρτησίας
Μέρος της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της Βόρειας Μακεδονίας
Επίσημη ονομασίαΗμέρα Ανεξαρτησίας της Βόρειας Μακεδονίας
Παρακολουθείται από Βόρεια Μακεδονία
Ημερομηνία8 Σεπτεμβρίου
Συχνότηταετήσια

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας (σλαβομακεδονικά: Ден на независноста‎‎) της Βόρειας Μακεδονίας γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για εθνική εορτή η οποία καθιερώθηκε το 1991, όταν πραγματοποιήθηκε το σλαβομακεδονικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Στη συνέχεια, η τότε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία, στην οποία ανήκε ως ομοσπονδιακό κράτος, και έγινε κυρίαρχη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, πάνω από το 95,5% του 75,8% των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στο σχετικό δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας. Το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1991, ο τότε πρόεδρος της πΓΔΜ Κίρο Γλιγκόροφ, κήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία της χώρας, απευθυνόμενος σε πολίτες οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της χώρας, Σκόπια, για να γιορτάσουν το επιτυχημένο δημοψήφισμα.

Η λαϊκή βούληση για ανεξάρτητο κράτος επιβεβαιώθηκε με τη διακήρυξη των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, η οποία υπογράφηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1991 από την πρώτη πολυκομματική Συνέλευση της πΓΔΜ. Τέλος, στις 25 Σεπτεμβρίου 1991, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ. Στη συνέχεια, εγκρίθηκε το νέο Σύνταγμα της χώρας στις 17 Νοεμβρίου 1991.

Λόγω των ελληνικών αντιρρήσεων για τη δημιουργία ενός νέου κράτους με τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του, το καθεστώς κυριαρχίας του κράτους δεν είχε αναγνωριστεί μέχρι τις 8 Απριλίου 1993, με αναγνώριση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όταν η χώρα έγινε δεκτή ως το 181ο πλήρες μέλος στον παγκόσμιο οργανισμό υπό την προσωρινή ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.[1]

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας ως εθνική εορτή είναι μη εργάσιμη ημέρα στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρόεδρος και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις. Οι πολίτες συνήθως βγαίνουν στο ύπαιθρο για να κάνουν πικ νικ. Η Ομοσπονδία Μοτοσικλετών Βόρειας Μακεδονίας διοργανώνει διεθνές ράλι στα Σκόπια.

Όλες οι πρεσβείες, τα προξενεία και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της χώρας διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις στις χώρες όπου βρίσκονται.

 

  1. «Turkish Weekly, 7 September 2005: Macedonia's Independence Day, September 8». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 21 Αυγούστου 2009.