Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλεκτρονικό μουσικό όργανο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Ρόμπερτ Μουγκ, εφευρέτης του συνθεσάιζερ του Μουγκ

Το ηλεκτρονικό μουσικό όργανο είναι μουσικό όργανο που παράγει ήχο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά κυκλώματα. Ένα τέτοιο όργανο ακούγεται εκπέμποντας ηλεκτρικό, ηλεκτρονικό ή ψηφιακό σήμα ήχου το οποίο τελικά συνδέεται σε έναν ενισχυτή ισχύος ο οποίος οδηγεί ένα μεγάφωνο, δημιουργώντας τον ήχο που ακούγεται από τον ερμηνευτή και τον ακροατή.

Ένα ηλεκτρονικό όργανο μπορεί να περιλαμβάνει μια διεπαφή χρήστη για τον έλεγχο του ήχου του, συχνά ρυθμίζοντας το βήμα, τη συχνότητα ή τη διάρκεια κάθε νότας. Μια κοινή διεπαφή χρήστη είναι το μουσικό πληκτρολόγιο, το οποίο λειτουργεί όμοια με το πληκτρολόγιο σε ένα ακουστικό πιάνο, εκτός από το ότι με το ηλεκτρονικό πληκτρολόγιο το πληκτρολόγιο δεν κάνει κανέναν ήχο. Ένα ηλεκτρονικό πληκτρολόγιο στέλνει ένα σήμα σε μονάδα σύνθεσης, υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική ή ψηφιακή γεννήτρια ήχου, η οποία στη συνέχεια δημιουργεί έναν ήχο. Ωστόσο, είναι ολοένα και συχνότερο να διαχωρίζονται οι λειτουργίες διασύνδεσης χρήστη και δημιουργίας ήχου σε έναν ελεγκτή μουσικής (συσκευή εισόδου) και μια συσκευή σύνθεσης μουσικής αντίστοιχα, με τις δύο συσκευές να επικοινωνούν μέσω μιας γλώσσας περιγραφής μουσικής όπως η MIDI ή η Open Sound Control.

Όλα τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα μπορούν να θεωρηθούν ως υποσύνολο εφαρμογών επεξεργασίας ήχου. Τα απλά ηλεκτρονικά μουσικά όργανα ονομάζονται μερικές φορές ηχητικά εφέ. Το όριο μεταξύ των ηχητικών εφέ και των πραγματικών μουσικών οργάνων είναι συχνά ασαφές.

Στην δεκαετία του 2010, τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα χρησιμοποιούνται ευρέως στις περισσότερες μορφές μουσικής. Σε δημοφιλή στυλ μουσικής όπως η ηλεκτρονική χορευτική μουσική, σχεδόν όλοι οι ήχοι οργάνων που χρησιμοποιούνται στις ηχογραφήσεις είναι ηλεκτρονικά όργανα (π.χ. συνθέτης μπάσων, συνθεσάιζερ, τύμπανο). Η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών μουσικών οργάνων, ελεγκτών και συνθεσάιζερ συνεχίζει να είναι ένα πολύ ενεργή και διεπιστημονικό πεδίο έρευνας. Υπάρχουν και εξειδικευμένα συνέδρια, όπως η Διεθνής Διάσκεψη για Νέες Διεπαφές για Μουσική Έκφραση.