Ηλεκτρονικό κύκλωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ηλεκτρονικό κύκλωμα

Ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα αποτελείται από μεμονωμένα ηλεκτρονικά εξαρτήματα , όπως αντιστάσεις , τρανζίστορ , πυκνωτές , επαγωγείς και διόδους , συνδεδεμένα με αγώγιμα καλώδια ή ίχνη μέσω των οποίων μπορεί να ρέει ηλεκτρικό ρεύμα . Αναφέρεται ως ηλεκτρονικό και όχι ηλεκτρικό , γενικά τουλάχιστον ένα ενεργό συστατικό πρέπει να είναι παρόντες. Ο συνδυασμός εξαρτημάτων και καλωδίων επιτρέπει την εκτέλεση διαφόρων απλών και πολύπλοκων λειτουργιών: τα σήματα μπορούν να ενισχυθούν, να πραγματοποιηθούν υπολογισμοί και τα δεδομένα να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο.

Τα κυκλώματα μπορούν να κατασκευαστούν από διακριτά εξαρτήματα που συνδέονται με μεμονωμένα κομμάτια σύρματος, αλλά σήμερα είναι πολύ πιο συνηθισμένο να δημιουργούνται διασυνδέσεις με φωτολιθογραφικές τεχνικές σε πλαστικοποιημένο υπόστρωμα ( πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος ή PCB) και συγκόλληση των εξαρτημάτων σε αυτές τις διασυνδέσεις για τη δημιουργία τελειωμένου κύκλωμα. Σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα ή IC, τα συστατικά και οι διασυνδέσεις σχηματίζονται στο ίδιο υπόστρωμα, τυπικά ένας ημιαγωγός όπως το πυρίτιο με ντοπαρισμένο ή (λιγότερο συχνά) το αρσενίδιο του γαλλίου .

Ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μπορεί συνήθως να κατηγοριοποιηθεί ως ένα αναλογικό κύκλωμα , ένα ψηφιακό κύκλωμα ή ένα κύκλωμα μικτού σήματος (ένας συνδυασμός αναλογικών κυκλωμάτων και ψηφιακών κυκλωμάτων). Η πιο διαδεδομένη συσκευή ημιαγωγών σε ηλεκτρονικά κυκλώματα είναι το MOSFET ( τρανζίστορ μετάλλου-οξειδίου-ημιαγωγού -φαινομένου πεδίου ).

Οι πλάκες ψωμιού , οι επιτραπέζιες πλάκες και οι σανίδες είναι συνηθισμένες για τη δοκιμή νέων σχεδίων. Επιτρέπουν στον σχεδιαστή να κάνει γρήγορες αλλαγές στο κύκλωμα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.

Τα αναλογικά ηλεκτρονικά κυκλώματα είναι αυτά στα οποία το ρεύμα ή η τάση μπορεί να μεταβάλλονται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου ώστε να αντιστοιχούν στις πληροφορίες που αναπαρίστανται. Το αναλογικό κύκλωμα κατασκευάζεται από δύο θεμελιώδη δομικά στοιχεία: σειρές και παράλληλα κυκλώματα.

Σε ένα κύκλωμα σειράς, το ίδιο ρεύμα περνά μέσα από μια σειρά εξαρτημάτων. Μια σειρά από χριστουγεννιάτικα φώτα είναι ένα καλό παράδειγμα κυκλώματος σειράς: αν κάποιος σβήσει, όλοι το κάνουν.