Ζόφκα Κβέντερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζόφκα Κβέντερ
Γέννηση22 Απριλίου 1878
Λιουμπλιάνα
Θάνατος21 Νοεμβρίου 1926
Ζάγκρεμπ
Επάγγελμα/
ιδιότητες
συγγραφέας, δημοσιογράφος και επιμελητής κειμένων[1]
ΥπηκοότηταΑυστροουγγαρία και Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Η Ζόφκα Κβέντερ (σλοβενικά: Zofka Kveder, 22 Απριλίου 1878 - 21 Νοεμβρίου 1926) ήταν Σλοβένα συγγραφέας, δραματουργός, μεταφράστρια και δημοσιογράφος, που έγραφε κυρίως στα σλοβενικά, αλλά και στα κροατικά. Πλέον είναι γνωστή ως μία από τις πρώτες Σλοβένες συγγραφείς αλλά και φεμινιστές.[2]

Η Κβέντερ γεννήθηκε στη Λουμπλιάνα, η οποία αποτελούσε μέρος τότε της Αυστροουγγαρίας (σημερινή πρωτεύουσα της Σλοβενίας) και τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε στην Κάτω Καρνιόλα, μια αγροτική περιοχή. Αργότερα στάλθηκε στη Λουμπλιάνα για να πάει σχολείο. Περί το 1897 βρήκε δουλειά εκεί ενώ το 1899 μετακόμισε στην Τεργέστη και μετά στη Βέρνη για να γραφτεί σε πανεπιστήμιο.

Όμως τα οικονομικά της δεν της επέτρεψαν τις σπουδές της εκεί, οπότε αργότερα μετακόμισε πρώτα στο Μόναχο και εν συνεχεία στην Πράγα. Εκεί γνώρισε το σύζυγός της, Βλαντίμιρ Γόλεβσεκ, έναν Κροάτη φοιτητή της ιατρικής, ο οποίος είχε πάει εκεί να σπουδάσει. Το 1906 μετακομίζει μαζί του στο Ζάγκρεμπ. Αργότερα παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, αυτήν τη φορά έναν Κροάτη πολιτικό, τον Γουράι Ντεμέτροβιτς. Παρόλα αυτά κατά την παραμονή της στην Πράγα κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Misterij žene, το οποίο περιείχε μικρές ιστορίες.[3] Υπήρξε μία σπουδαία προσωπικότητα στη σλοβενική λογοτεχνία επειδή πέραν του έργου της, ενθάρρυνε πολλούς νέους με το γράψιμο, μερικοί εξ αυτών ο Πρέζιχοφ Βόραντς και ο Φρανς Μπρεφκ.

Ήταν μέλος της εκδοτικής ομάδας της εφημερίδας Domači prijatelj κι μέσω του πόστου τους μπορούσε να βοηθά και να ενθαρρύνει τους νέους συγγραφείς. Γνωρίζοντας αρκετές γλώσσες, μετέφρασε στη σλοβενική γλώσσα γερμανικά, τσέχικα και κροατικά έργα και θεατρικά και συγγραφείς όπως ο Γιάνκο Κρέσνικ και Ιβάν Τσάνκαρ.[4] Κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας έγραψε τέσσερα θεατρικά, με το πρώτο της το 1904, το Ljubezen. Και μετά το Amerikanci, το 1908, που θεωρείται μία από τις πιο αξιοσημείωτες δουλειές της. Τα άλλα δυο ακολούθησαν το 1922 και το 1923. Μερικά από τα πιο αξιοσημείωτα έργα της, που περιλαμβάνουν μικρές ιστορίες και μυθιστορήματα είναι το Odsevi (1902), το Njeno življenje και το Iz naših krajev. Απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών στο Ζάγκρεμπ, το 1926.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Zofka Kveder στο Wikimedia Commons