Ζότο του Μπενεβέντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζότο του Μπενεβέντο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση6ος αιώνας
Θάνατος591
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααξιωματικός

Ο Ζότο, Zotto, Zotton ή Zottone (άκμασε 571- 591) ήταν ο στρατιωτικός αρχηγός (λατινικά: dux‎) των Λομβαρδών στη Νότια Ιταλία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά θεωρείται ο ιδρυτής του δουκάτου του Μπενεβέντο το 571 και ο πρώτος δούκας του : “Υπήρχε επίσης ο πρώτος αρχηγός των Λογγοβάρδων στο Μπενεβέντο, ονόματι Ζότο, ο οποίος κυβέρνησε σε αυτό για μία πορεία είκοσι ετών" (Fuit autem primus Langobardorum dux in Benevento nomine Zotto, qui in ea principatus est per curricula viginti annorum), Παύλου του διακόνου Ιστορία των Λομβαρδών - βιβλίο 3ο. [1]

Με τα στρατεύματά του διείσδυσε στην Καμπανία τον Αύγουστο του 570 επιτιθέμενος στους Βυζαντινούς, τους οποίους νίκησε με συνέπεια. Εγκατέστησε το στρατόπεδό του στο Μπενεβέντο, το οποίο έγινε η πρωτεύουσα του νέου δουκάτου. Προσπάθησε να καταλάβει τη Νάπολη, αλλά απέτυχε και αναγκάστηκε να άρει την πολιορκία (581).

Ως δούκας ήταν σχεδόν ανεξάρτητος, καθώς το βόρειο τμήμα της χερσονήσου ήταν υπό τον έλεγχο του Λομβαρδού βασιλιά Aυθάριου, ο οποίος είχε μικρή επιρροή στο νότο. Τελικά υποτάχθηκε στη βασιλική εξουσία το 589.

Απεβίωσε το 591 και τον διαδέχθηκε ο Αρέχις Α΄.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]