Ζόριτσα Μρσέβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζόριτσα Μρσέβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Οκτωβρίου 1954
Βελιγράδι
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδικηγόρος
συγγραφέας
Ιστότοπος
www.zoricamrsevic.in.rs

Η Ζόριτσα Μρσέβιτς (γεννημένη στις 7 Οκτωβρίου 1954) είναι Σέρβα καθηγήτρια, νομικός, ερευνήτρια και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εργάζεται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του φεμινισμού, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Επίσης είναι συγγραφέας περισσότερων από 20 βιβλίων και 300 μελετών και άρθρων για την ισότητα των φύλων, τη φαινομενολογία της βίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων ομάδων και τη νομολογία.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου το 1977, απέκτησε μεταπτυχιακό διπλώμα το 1983, ακολουθούμενο από διδακτορικό δίπλωμα το 1986 από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

Το 1978 και το 1979 η Μρσέβιτς ήταν καθηγήτρια στο 2ο Γυμνάσιο Οικονομικών του Βελιγραδίου, διδάσκοντας μαθήματα Συνταγματικού και Οικονομικού Δικαίου. Το 1979 προσχώρησε στο Ινστιτούτο Εγκληματολογικής και Κοινωνιολογικής Έρευνας στο Βελιγράδι προχωρώντας από βοηθό σε ανώτερη ερευνήτρια - διαχειρίζοντας τα έργα του Ινστιτούτου και συμμετέχοντας στα διευθυντικά όργανα του Ινστιτούτου.

Το 1992, η Μρσέβιτς εντάχθηκε στο Κέντρο Σπουδών Γυναικών, στις Εναλλακτικές σπουδές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, στην Νομική Σχολή, ως επισκέπτης καθηγητρια στο Τμήμα της Φεμινιστικής Νομικής Θεωρίας. Το 1996 ήταν επισκέπτης καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διδάσκοντας τη Συγκριτική Φεμινιστική Νομική Θεωρία.

Το 1999 η Ζόριτσα Μρσέβιτς διορίστηκε ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών του Βελιγραδίου.[1] Το 2000, ήταν περιφερειακή διαχειρίστρια προγραμμάτων στο Oxfam GB, εργαζόμενη ως περιφερειακή υπεύθυνη προγραμμάτων γυναικών και διαχειρίστρια περιφερειακών και εθνικών προγραμμάτων για τις γυναίκες.

Το 2001-2008 ήταν σύμβουλος φύλου στην αποστολή του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, διαχειρίζοντας πολλαπλά προγράμματα:

  • Καθιέρωση τοπικών μηχανισμών για την ισότητα των φύλων
  • Εκπαίδευση για τοπικούς μηχανισμούς ισότητας των φύλων
  • Ενδυνάμωση των γυναικών για πολιτική συμμετοχή
  • Σχέδια νόμων και άλλων νομικών εγγράφων για την ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση των διακρίσεων
  • Παροχή υποστήριξης από ειδικούς σε εθνικούς μηχανισμούς για την ισότητα των φύλων σε επαρχιακό και δημοκρατικό επίπεδο.

Το 2002-2005 ήταν επισκέπτης καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, διδάσκοντας τη Θεωρία της Βίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γυναικών. Ξεκινώντας από το 2008, η Ζόριτσα Μρσέβιτς διδάσκει στη Σχολή Ευρωπαϊκών Νομικών και Πολιτικών Σπουδών στο Νόβι Σαντ στη Σερβία.[2]

Κατά την περίοδο 2008-2011 ήταν Αναπληρώτρια Διαμεσολαβήτρια[3] και υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία της Σερβίας, υπεύθυνη για τις αναφορές πολιτών στον τομέα της ισότητας των φύλων, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων, των ατόμων με αναπηρία, των ηλικιωμένων, των ασθενών και της σύνταξης και τα εργασιακά δικαιώματα.

Το 2010 διορίστηκε μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της κρατικής επιτροπής για την ισότητα της Σερβίας, υπεύθυνη για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ. Το 2011 προσχώρησε επίσης στην Δικαστική Ακαδημία του Βελιγραδίου ως επισκέπτης καθηγήτρια, διδάσκοντας για τις πολλαπλές διακρίσεις και βία κατά των γυναικών σε δικαστές, εισαγγελείς και υποψηφίους δικαστικούς.

Επίσης το 2011 η Μρσέβιτς έγινε μέλος του Συμβουλίου Ισότητας των Φύλων στην κυβέρνηση της Σερβίας. Ήταν μέλος ενός παρατηρητηρίου [4] για την παρακολούθηση της βίας κατά των γυναικών. Επί του παρόντος, η Μρσέβιτς είναι επίσης επισκέπτης καθηγήτρια στο Τμήμα Γυναικών της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

Συγγραφικό έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Mršević, Zorica (1997). Incest između mita i stvarnosti : kriminološka studija seksualnog zlostavljanja dece. Belgrade, Serbia: Inštitut za kriminološka i sociološka istraživanja.  (summary in English)
  • Mršević, Zorica (1998). Challenges of independent judiciary. Belgrade, Serbia: Ministry of Justice of Republic of Serbia.  (summary in English)
  • Mršević, Zorica (2007). Ka demokratskom društvu: izborni sistem kvota (Towards democratic society: freedom of public assembly: quota election system). Institut društvenih nauka. ISBN 978-86-7093-115-2. 
  • Mršević, Zorica (2009). Towards democratic society: same sex families. Belgrade, Serbia: Institute of Social Sciences Research. ISBN 9788670931282.  COBIS.SR-ID 168990476
  • Mršević, Zorica (2010). Towards democratic society: gender equality. Belgrade, Serbia: Institute of Social Sciences Research. ISBN 9788670931381.  COBISS.SR-ID 185571340

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Institut Drustvenih Nauka». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015. 
  2. Super User. «Fakultet za evopske pravno - političke studije». Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015. 
  3. «Заменици заштитника грађана». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015. 
  4. «Članice Nezavisne Opservatorije za praćenje nasilja prema ženama - Mreža Žene protiv nasilja». Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]