Ζαγκόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζαγκόρ
Το 1ο τεύχος του πρωτότυπης ιταλικής εκδοχής τουZagor
ΕκδότηςSergio Bonelli Editore
Πρώτη εμφάνιση1961
Δημιουργήθηκε απόΣέρτζο Μπονέλι
Γκαλένο Φέρι
Πληροφορίες χαρακτήρα
Alter egoΠάτρικ Γουίλινγκ
Ψευδώνυμο(α)Zagor, Za-Gor-Te-Nay, Spirit with the Hatchet
ΙκανότητεςΔύναμη, ευκινησία, δεινός ακροβάτης, τρομερός οπλίτης, αλάθητος με τη σκανδάλη

Το Ζαγκόρ είναι μηνιαίο ιταλικό περιοδικό που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1961 στην Ιταλία. Σε αυτό, πρωταγωνιστεί ο ήρωας με το όνομα Ζαγκόρ, ο οποίος μπλέκεται σε διάφορες περιπέτειες με τον πιστό του φίλο, Τσίκο. Δημιουργία του εκδότη και συγγραφέα Σέρτζιο Μπονέλι, σε σχέδιο αρχικά του Γκαλένο Φέρι και στη συνέχεια άλλων δημιουργών όπως Tiziano Sclavi κλπ.

Έχει εκδοθεί σε πολλές χώρες, με μία από αυτές να είναι η Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχει κυκλοφορήσει μέσα από τις εκδόσεις: Ζαγκόρ (1970), Μεγάλος Μπλεκ, Τζάγκουαρ, Ζαγκόρ (1986), Ζαγκόρ (1999), Νέος Μπλεκ, Ζαγκόρ Ειδική Έκδοση, Ήρωες - Ανθολόγια Ιστοριών, Ζαγκόρ (2016).

Δημιουργοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκδότες - σεναριογράφοι (κατά σειρά)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σέρτζιο Μπονέλι (ψευδώνυμο: «Γκουΐντο Νολίτα»): Επεισόδια 1 – 182. Επίσης συνέγραψε τα σενάρια των # 1 – 5 της σειράς Speciale Chico. Μάουρο Μποσέλι, Μορένο Μπουρατίνι, Ντέσιο Κάντζιο, Άντε Καπόνε, Αλφρέντο Καστέλι, Μαουρίτσιο Κολόμπο, Λουΐτζι Μινάσο, Τιτσιάνο Σκλάβι, Μαρσέλο Τονινέλι.

Σχεδιαστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γκαλένο Φέρι (σχεδίασε πάρα πολλά επεισόδια από το ξεκίνημα της έκδοσης και –επιπλέον- όλα τα εξώφυλλα της σειράς), Στέφανο Αντρεούτσι, Φράνκο Μπινότι, Γκαετάνο Κάσαρο, Αλεσάντρο Τσιαρόλα, Ραφαέλα Ντέλα Μόνικα, Φράνκο Ντονατέλι, Φρανσέσκο Γκάμπα, Μάουρο Λαουρέντι, Κάρλο Ραφαέλ Μαρσέλο, Μισέλε Πέπε, Μάσιμο Πέσκε, Πίνι Σένια, Μάρκο Τοριτσέλι, Μάρκο Βέρνι.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τσίκο.

Ο Τσίκο ("Don Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales") είναι δευτερεύων χαρακτήρας Κόμικς, που επινοήθηκε από τους δημιουργούς της εικονογραφημένης ιταλικής σειράς Ζαγκόρ ("Zagor-te-nai") Σέρτζιο Μπονέλι και Γκαλένο Φέρι, στα 1961. Ο Τσίκο, Μεξικανός στην καταγωγή, αποτελεί τον πιστό σύντροφο του βασικού πρωταγωνιστή της σειράς στις διάφορες περιπέτειές τους στην Αμερικανική ενδοχώρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα.

Κοντούλης, παχουλός, με αστεία έκφραση αλλά και επιπόλαιο χαρακτήρα, εγκλωβίζεται συχνότατα σε επικίνδυνες, αντίξοες ή αστείες καταστάσεις, με συνέπεια να απαιτείται η δυναμική παρέμβαση του φίλου του, για να σωθεί από τις συνέπειες της εκάστοτε απερισκεψίας του. Έχει ένα χαρακτηριστικό μουστάκι, που θυμίζει το αντίστοιχο του Σαλβαντόρ Νταλί, ο Τσίκο είναι, ουσιαστικά, μια καρικατούρα, απαραίτητη για την ελάφρυνση των εντυπώσεων που προκαλεί το συχνότατα βίαιο και ωμό περιεχόμενο, όσο και η απεικόνιση των ιστοριών. Έτσι, επιτυγχάνεται μια ανακουφιστική διαφυγή από τη συνεχή δράση.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισε στην Ιταλία το περιοδικό Ζαγκόρ, το οποίο συνεχίζεται ανελλιπώς, σύντομα ο Τσίκο απέκτησε και ο ίδιος το δικό του, ξεχωριστό έντυπο.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ελληνική εκδοχή του περιοδικού περιείχε επιπλέον και πλήθος άλλων ιστοριών εκτός από αυτές του βασικού ήρωα του τίτλου, όπως τις περιπέτειες του Κάπτεν Μίκι, του Roy of the Rovers κ.ά.

Το διμηνιαίο περιοδικό κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως. Αρχικά ήταν εβδομαδιαίο κόμικ, του εκδοτικού Οίκου του Στέλιου Ανεμοδουρά, που κυκλοφόρησε 260 τεύχη στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 1970 έως το Δεκέμβριο του 1975.

Η επόμενη του προσπάθεια ήρθε αρκετά χρόνια μετά από τις εκδόσεις Παπαχρύσανθου (1986) σε μία έκδοση στο ίδιο, 17×23, σχήμα με το Ιταλικό (ο ίδιος εκδότης έβγαζε παράλληλα και τον Τεξ) που όμως άντεξε για λίγα μηνιαία τεύχη.

Η τρίτη προσπάθεια ήταν από την Κόμπρα Πρες το 1999 σε τυπικό μεγάλο μέγεθος και έβγαλε 4 τεύχη.

Τον Απρίλιο του 2014 κυκλοφόρησε το περιοδικό Νέος Μπλεκ, το οποίο επανέκδοσε πολλές ιστορίες του Ζαγκόρ από το Μεγάλο Μπλεκ (1970-1975), στα τεύχη 1-18 και στη συνέχεια από τα τεύχη 19-40 εκδόθηκαν αδημοσίευτες ιστορίες του ήρωα. Ιστορίες όπως οι νέες ιστορίες της έγχρωμης έκδοσής του στην Ιταλία, και στη συνέχεια από τα πρώτα του τεύχη στην Ιταλία (π.χ. Zagor No1 Το Δάσος με τις Ενέδρες).

Τον Ιούνιο του 2016 κυκλοφόρησε μία ειδική έκδοση από την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος Της Κυριακής και από τον Δεκέμβριο βγήκε το δικό του περιοδικό σε διμηνιαία βάση με 164 σελίδες, με τους ήρωες Κοκομπίλ (1-6), Δίκαιος (1,3), Ρίνγκο (2), Κάπτεν Μίκι (4,6), Τζόννυ Λόγκαν (5), Μίστερ ΝΟ (6) και Τεξ (6). Από το τεύχος #7 το περιοδικό πήρε νέα μορφή, με μηνιαία κυκλοφορία και 164 σελίδες, με τον Ζαγκόρ να συνοδεύουν οι Μίστερ Νο και Τεξ[1]. Τον Σεπτέμβριο του 2018, στο τεύχος 16, έκλεισε οριστικά η έκδοση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]