Ζάρκα ποταμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζάρκα ποταμός
Jabbok.jpg
ΕκβολέςΙορδάνης ποταμός
Χώρες ΛεκάνηςΙορδανία
Μήκος65 χλμ
Map
Ο ποταμός Ζάρκα στη περιοχή Τζάρας την Άνοιξη

Ο ποταμός Ζάρκα βρίσκεται στη ΒΔ. Ιορδανία. Πρόκειται για τον αναφερόμενο στη Βίβλο ποταμό Τζαμπόκ. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της περιοχής ο οποίος και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.

Ο ποταμός αυτός που το όνομά του (Ζάρκα) σημαίνει γαλάζιος, πηγάζει από την ορεινή περιοχή του Αμμάν και συγκεκριμένα από την περιοχή του νεολιθικού οικισμού "Γκαζάλ", απ΄ όπου ακολουθώντας μία διαδρομή συνολικού μήκους 180 περίπου χιλιομέτρων, μέσα από μια κοιλάδα που στρέφεται αρχικά ΒΑ. και στη συνέχεια βόρεια και δυτικά, εκβάλει στον Ιορδάνη ποταμό, περίπου 40 χιλιόμετρα βόρεια από τη Νεκρά θάλασσα, αποτελώντας έτσι ουσιαστικά τον δεύτερο σε μήκος παραπόταμο του Ιορδάνη μετά τον Γιαρμούκ.

Στις όχθες του ποταμού αυτού έχουν αναπτυχθεί πολλά χωριά και οικισμοί με μεγαλύτερη εξ αυτών την ομώνυμη πόλη Ζάρκα, που βρίσκεται ΒΑ. του Αμμάν, καθώς επίσης και πολλές βιοτεχνίες και βιομηχανίες. Το 1971 θεμελιώθηκε ένα μεγάλο φράγμα που φέρει το όνομα "Φράγμα Βασιλεύς Ταλάλ" προς τιμή του πατέρα του Βασιλέως Χουσεΐν, προκειμένου να εξυπηρετήσει ανάγκες υδροδότησης της περιοχής. Το φράγμα αυτό άρχισε να λειτουργεί από το 1977.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ. 25ος, σελ. 369.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Zarqa River στο Wikimedia Commons