Εχέπωλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Εχέπωλος αναφέρονται τα ακόλουθα δύο διαφορετικά πρόσωπα στην Ιλιάδα:

  1. Γιος του Θαλυσίου, ένας από τους Τρώες που έλαβαν μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και σκοτώθηκε σε αυτόν από τον Αντίλοχο (Ιλιάδα, Δ 458 κ.ε.). Πιο συγκεκριμένα, ο Αντίλοχος χτύπησε στην κορυφή της περικεφαλαίας τον Εχέπωλο με το ακόντιό του: «το έμπηξε στο μέτωπον κι η χάλκιν' άκρη μέσα / επέρασε το κόκαλο κι έχασε αυτός το φως του / και ως πέφτει πύργος έπεσε στον φοβερόν αγώνα» (Δ 460-462, μετάφρ. Ι. Πολυλά). Αμέσως μετά την πτώση, ο Ελεφήνορας έπιασε το σώμα του Εχεπώλου από τα πόδια για να το σύρει παράμερα από τη μάχη και να το σκυλεύσει, αλλά τον είδε ο Αγήνορας και τον σκότωσε.
  2. Γιος του Αγχίση από τη Σικυώνα. Αυτός ο Εχέπωλος, που ήταν πρώτος εξάδελφος του Πέλοπα, είχε χαρίσει δύο γρήγορα πουλάρια, την Αίθη και τον Πόδαργο, στον Μενέλαο και τον Αγαμέμνονα προκειμένου να μη συμμετάσχει μαζί τους στον Τρωικό Πόλεμο. Με αυτά τα άλογα έλαβε μέρος ο Μενέλαος στην αρματοδρομία που οργανώθηκε στη μνήμη του νεκρού Πατρόκλου (Ψ 294-299).


  • Ο αστεροειδής 30708 Εχέπωλος (30708 Echepolos), που ανακαλύφθηκε το 1977 και ανήκει στην Τρωική Ομάδα, ονομάσθηκε έτσι από το πρώτο από το μυθικά αυτά πρόσωπα.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κρουσίου: Λεξικόν Ομηρικόν, διασκευή από την έκτη γερμανική έκδ. υπό Ι. Πανταζίδου, έκδοση «Βιβλιεκδοτικά καταστήματα Αναστασίου Δ. Φέξη», Αθήνα 1901