Ευώνυμο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευώνυμο
Άνθη του ευρωπαϊκού ευώνυμου
Άνθη του ευρωπαϊκού ευώνυμου
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Κλάδος: Αγγειόσπερμα (Angiosperms)
Τάξη: Κηλαστρώδη (Celastrales)
Οικογένεια: Κηλαστροειδή (Celastraceae)
Γένος: Ευώνυμος (Euonymus)
L.

Το ευώνυμο (Euonymus) είναι θαμνοειδές φυτό αειθαλές και φυλλοβόλο. Ανθίζει τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιάζεται σε διάφορα είδη θάμνων, αναρριχητικών και μικρών δέντρων. Μερικά από αυτά καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρία είδη, το πλατύφυλλο (παφλάνι), το οποίο είναι ανθελμινθικό, εμετικό και καθαρτικό, το ευρωπαϊκό (εξωτικό), το οποίο βρίσκεται σε φράχτες και ο καρπός του είναι ανθελμινθικός, εμετικός και καθαρτικός και το ευώνυμο το τυλώδες.

Είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος 2 έως 4 μέτρα. Τα φύλλα του είναι κυρίως χονδρά, ελαφρώς οδοντωτά, γυαλιστερά και λογχοειδή.

Τα άνθη του ευωνύμου είναι μικρά, κατά μικρές δέσμες, κιτρινωπά ή ωχροπράσινα.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ευώνυμο ευδοκιμεί σε όλη την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική, σε αραιά δάση, σε πλαγιές σκεπασμένες από θάμνους, στις άκρες των δασών και γενικά σε ξηρό έδαφος.

Θεραπευτικές Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά είναι δηλητηριώδες, καθαρτικό, εντομοκτόνο και χολαγωγό. Έχει ισχυρή χολαγωγό επίδραση σε μικρές δόσεις και ελαφριά καθαρτική ενέργεια. Πολλά από τα σημεία του φυτού θεωρούνται τοξικά και προκαλεί ισχυρούς κολικούς σε λίγο μεγαλύτερη δόση. Συνιστάται ως υπακτικό για τη δυσκοιλιότητα. Τα είδη του ευωνύμου, ευρωπαϊκό και πλατύφυλλο (παφλάνι) είναι κυρίως καθαρτικά, εμετικά και ανθελμινθικά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]