Ευσίγνιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Άγιος Ευσίγνιος
Γέννηση252
Κοίμηση362
Αντιόχεια η επί του Ορόντου
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εορτασμός5 Αυγούστου

Ο Ευσίγνιος (λατ. Eusignius, 252-362 μ.Χ.) ήταν Χριστιανός μάρτυρας, που τιμάται ως άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Ευσίγνιος ήταν αξιωματικός καριέρας του Ρωμαϊκού στρατού. Ξεκίνησε τη στρατιωτική σταδιοδρομία του επί Αυτοκράτορα Μαξιμιανού.[1] Κατά τη βασιλεία του Μεγάλου Κωνσταντίνoυ υπηρετούσε ως στρατηγός και ήταν, σύμφωνα με την παράδοση, αυτόπτης μάρτυρας του οράματος του Αυτοκράτορα: ενός Σταυρού, που εμφανίστηκε στον ουρανό ως σύμβολο νίκης.[1] Ο Ευσίγνιος αποστρατεύθηκε μετά από εξήντα ολόκληρα χρόνια στο στράτευμα.[2]

Στο μαρτύριο του Αγίου Βασιλίσκου ο Ευσίγνιος ήταν παρών και λέγεται ότι είχε δει αγγέλους και τον Ιησού Χριστό να ανεβάζουν τον Βασιλίσκο στα ουράνια.[3]

Ο ίδιος ο Ευσίγνιος αποκεφαλίστηκε με διαταγή του Αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη σε βαθύτατο γήρας (υπεραιωνόβιος πλέον), επειδή απεκήρυσσε την ειδωλολατρία.[1] Η εκτέλεσή του έγινε στην Αντιόχεια την επί του Ορόντου.

Ο Άγιος Ευσίγνιος είναι ένας από τους 140 αγίους των οποίων τα αγάλματα κοσμούν την κιονοστοιχία-περιστύλιο της Πλατείας του Αγίου Πέτρου[3] στο Βατικανό.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Martyr Eusignius of Antioch». Orthodox Church of America. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2014. 
  2. «Martyr Eusignius of Antioch». Ancient Faith Radio. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2014. 
  3. 3,0 3,1 «Saint Eusignius». The Newman Connection. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2014.