Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 53°14′37″N 6°08′03″W / 53.2437°N 6.1343°W / 53.2437; -6.1343

Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας
Γενικές πληροφορίες
Σύσταση2  Ιουνίου 1975
ΔικαιοδοσίαΕυρωπαϊκή Ένωση
ΈδραΔουβλίνο
ΔιευθυντήςΙβάιλο Κάλφιν
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1975 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1365/75 του Συμβουλίου[1] για να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη και η έδρα του βρίσκεται στο Λάφλινσταουν της κομητείας του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Πρόκειται για σώμα που ασχολείται με ένα συγκεκριμένο υποσύνολο της πολιτικής της ΕΕ, στην προκείμενη περίπτωση εστιάζει στη διαχείριση των ερευνητικών δραστηριοτήτων, τη συλλογή πληροφοριών και την κοινοποίηση των πορισμάτων της. Δηλαδή ,ασκεί ερευνητικές δραστηριότητες με στόχο να παρέχει στους χρήστες του ανεξάρτητες, συγκεκριμένες και έγκαιρες πληροφορίες επί του γνωστικού του αντικειμένου με την ενδεδειγμένη μορφή και ποιότητα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στην Ευρώπη, στο πνεύμα του τριμερούς και ανεξάρτητου χαρακτήρα του.[2]


Ρόλος και αποστολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound) περιγράφει το ρόλο του στη δική του σελίδα πληροφοριών[3] ως εξής:

Για να συνεισφέρει στον προγραμματισμό και την υλοποίηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας μέσω δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην αύξηση και τη διάδοση των γνώσεων που ενδέχεται να συμβάλουν στην επιθυμητή ανάπτυξη. Προς τούτο, τα καθήκοντα του Ιδρύματος είναι να αναπτύσσει και να επιδιώκει ιδέες για τη μέση και μακροπρόθεσμη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας βάσει της πρακτικής εμπειρίας και να εντοπίζει τους παράγοντες που οδηγούν σε αλλαγή.

— Eurofound

Το Ίδρυμα δραστηριοποιείται σε ένα περιβάλλον υψηλών απαιτήσεων, με ευρύ φάσμα εργασιακών και κοινωνικών θεμάτων που τελούν υπό συζήτηση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ενέργεια και η αλλαγή του κλίματος αντιπροσωπεύουν ολοένα και σημαντικότερους παράγοντες αλλαγής. Ο διάλογος για την παγκοσμιοποίηση και τον αντίκτυπό της αφενός στην απασχόληση και αφετέρου στην ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της συνεχίζονται. Οι δημογραφικές αλλαγές της Ευρώπης επηρεάζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η δια βίου μάθηση, η ηλικία συνταξιοδότησης, οι συντάξεις, η πίεση που ασκείται στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και τις κοινωνικές υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους. Η κοινωνική και οικονομική ένταξη των μεταναστών και θέματα ρατσισμού και διακρίσεων πρέπει να εξετάζονται. Εξετάζεται, επίσης, η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών στην ευρωπαϊκή βιομηχανία και των παραδοσιακών συστημάτων εργασιακών σχέσεων, κοινωνικού διαλόγου και διακυβέρνησης.[2]

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διατηρεί μια σειρά από εξειδικευμένα εργαλεία παρακολούθησης και μέτρησης των συνθηκών στην Ευρώπη, με συμπεριλαμβανομενα:

Ευρωπαϊκή Έρευνα για τις Συνθήκες Εργασίας (ΕΕΣΕ)Έρευνα για την Ποιότητα Ζωής στην Ευρώπη (EQLS) - Έρευνα Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (ECS)

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ίδρυμα εποπτεύεται από Διοικητικό Συμβούλιο, έναν Διευθυντή και Αναπληρωτή Διευθυντή. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά το χρόνο για να καθορίσει τον προϋπολογισμό και την πολιτική, και να λάβει αποφάσεις για τα μονοετή και τα τετραετή προγράμματα εργασίας. Από τον Ιούνιο του 2021 διατελεί διευθυντής ο Ιβάιλο Κάλφιν, με αναπληρώτρια διευθύντρια την Μαρία Γέπσεν. Ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος (16,5 εκατ. ευρώ το 2016) προέρχεται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «EUR-Lex - 01975R1365-20050804 - EN - EUR-Lex». eur-lex.europa.eu (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2019. 
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 «Eurofound - Πρόγραμμα εργασίας 2008: Ετήσιο σχέδιο διαχείρισης» (PDF). 
  3. «Mission and tasks». Eurofound (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2019.