Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Μηχανικών BEST

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
EBEC
Ίδρυση2009
ΤύποςΔιαγωνισμός Μηχανικών
Περιοχή δράσηςΕυρώπη
ΜήνυμαDesign the Future. Today.
Ιστότοποςwww.ebec.best.eu.org

Ο Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Μηχανικών, EBEC (European BEST Engineering Competition), είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός για μηχανικούς που διοργανώνεται από το BEST (Board of European Students of Technology). To EBEC εκτείνεται σε 32 χώρες και στοχεύει στην εξέλιξη των φοιτητών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να προκαλέσουν τον εαυτό τους για να λύσουν ένα θεωρητικό ή πρακτικό πρόβλημα. Οι φοιτητές σχηματίζουν ομάδες των τεσσάρων ατόμων και καλούνται να λύσουν ένα διατμηματικό θέμα τύπου Team Design ή Case Study, που απευθύνεται σε όλους τους κλάδους των μηχανικών.

Φέρνοντας κοντά φοιτητές, πανεπιστήμια, εταιρίες, θεσμούς και ΜΚΟ, το EBEC έχεις ως στόχο να αναδείξει όλο το φάσμα των πολυδιάστατων γνώσεων και προσωπικών ικανοτήτων των φοιτητών, έτσι ώστε να τις αξιοποιήσουν μέσα στην ομάδα για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.

To project του EBEC εντάσσεται σε μία από τις βασικές υπηρεσίες του BEST, την παροχή συμπληρωματικής εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, δραστήριοι και δημιουργικοί φοιτητές έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις γνώσεις που αποκτούν στο πανεπιστήμιο, να προκαλέσουν τους εαυτούς τους, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αλλά και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Με αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι θεμελιώδη στοιχεία του διαγωνισμού, το EBEC συμβάλλει στην υποστήριξη και ενίσχυση της τεχνολογικής εκπαίδευσης, αλλά και την προώθηση της συνεργασίας σε ένα διεθνές περιβάλλον.

Το 2016, ο τελικός του EBEC θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι από την 1η μέχρι τις 10 Αυγούστου, με 120 συμμετέχοντες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιδέα των διαγωνισμών εισήχθη στο BEST μέσω του διαγωνισμού μηχανικών του Καναδά, CEC (Canadian Engineering Competitions), που διοργανώνεται από το CFES (Canadian Federation of Engineering Students).

Μέλη του BEST επισκέφτηκαν το CEC το 2002 και η ιδέα της διοργάνωσης ενός τέτοιου διαγωνισμού συζητήθηκε την ίδια χρονιά στη Γενική Συνέλευση του BEST. Εκεί ξεκινά και η ιστορία των διαγωνισμών του BEST, με τον πρώτο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό να διοργανώνεται στο Αϊντχόφεν το 2003, τον πρώτο Εθνικό γύρο να λαμβάνει χώρα στην Πορτογαλία το 2006 και τον πρώτο Τελικό του EBEC να διοργανώνεται στη Γάνδη το 2009 με φοιτητές που διακρίθηκαν ανάμεσα σε 2300 συμμετέχοντες από 51 πανεπιστήμια σε 18 χώρες, σημειώνοντας, έτσι, την ολοκλήρωση της πυραμίδας του EBEC.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το EBEC αναπτύσσεται μέσα από τρία επίπεδα διαγωνισμών που σχηματίζουν την πυραμίδα του EBEC. Με 87 Τοπικούς Γύρους, 15 Εθνικούς/Περιφερειακούς Γύρους και 1 Τελικό, το EBEC είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς μηχανικών που διοργανώνονται από φοιτητές για φοιτητές στην Ευρώπη, με περίπου 7.000 φοιτητές να συμμετέχουν κάθε χρόνο.

Τοπικοί Γύροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πυραμίδα EBEC

Πυραμίδα EBEC

Οι τοπικοί γύροι διεξάγονται σε πανεπιστήμια όπου υπάρχει τοπική ομάδα του BEST (LBG, Local BEST Group). Η νικητήρια ομάδα κάθε κατηγορίας προχωράει στο επόμενο επίπεδο.

Εθνικοί/Περιφερειακοί Γύροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Εθνικοί/Περιφερειακοί Γύροι διεξάγονται εντός μιας χώρας ή μιας περιφέρειας με παραπάνω της μίας χώρες και διοργανώνονται από ένα LBG αυτής της χώρας ή περιφέρειας. Οι ομάδες που διακρίθηκαν στους τοπικούς γύρους διαγωνίζονται εκ νέου στην ίδια κατηγορία, διεκδικώντας μία θέση στον τελικό του EBEC. Επί του παρόντος, διεξάγονται συνολικά 15 Εθνικοί/Περιφερειακοί Γύροι με περισσότερους από 700 συμμετέχοντες.

Εθνικοί/Περιφερειακοί Γύροι Τοπικές ομάδες BEST (LBGs)
EBEC Alpe-Adria Erlangen, Graz, Ljubljana, Maribor, Zagreb
EBEC Balkan Belgrade, Mostar, Nis, Novi Sad, Podgorica, Skopje
EBEC Baltic Ekaterinburg, Ekaterinburg UrFU, Kaunas, Moscow, Riga, Saint Petersburg, Tallinn
EBEC Benelux Αρχειοθετήθηκε 2016-04-26 στο Wayback Machine. Aachen, Brussels, Brussels ULB, Delft, Ghent, Leuven, Liege, Louvain-la-Neuve
EBEC Central Prague, Brno, Bratislava, Kosice,Veszprém, Budapest
EBEC France ENSAM, ENSTA ParisTech, Lyon, Paris CentraleSupélec, Polytechnique,
EBEC Greece Athens, Chania, Patras, Thessaloniki
EBEC Italy Αρχειοθετήθηκε 2016-06-25 στο Wayback Machine. Messina, Milan, Naples, Rome, Rome Tor Vergata, Trento, Turin
EBEC Nordic Copenhagen, Gothenburg, Helsinki, Stockholm, Tampere, Trondheim, Uppsala
EBEC Poland Αρχειοθετήθηκε 2016-06-19 στο Wayback Machine. Gdansk, Gliwice, Kraków, Lodz, Warsaw, Wroclaw
EBEC Portugal Αρχειοθετήθηκε 2016-06-03 στο Wayback Machine. Almada, Aveiro, Coimbra, Lisbon, Porto
EBEC Romania & Republic of Moldova Brasov, Bucharest, Chisinau, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara
EBEC Spain Barcelona, Madrid, Madrid Carlos III, Las Palmas, Valencia, Valladolid
EBEC Turkey Ankara, Izmir, Istanbul, Istanbul Yildiz
EBEC Ukraine Kiev, Lviv, Zaporizhzhya, Vinnytsia

Τελικός EBEC[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τελικός Γύρος του διαγωνισμού, το EBEC Final, είναι μία από τις πιο επιφανείς διοργανώσεις του BEST και διεξάγεται κάθε χρόνο από μία Τοπική Ομάδα του BEST. Διαπρέποντες φοιτητές που εκπροσωπούν περισσότερα από 80 εξέχοντα πανεπιστήμια της Ευρώπης, συγκεντρώνονται για 10 ημέρες, ώστε να δουλέψουν επάνω σε διάφορα θέματα μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, οι συμμετέχοντες έχουν, επιπλέον, την ευκαιρία να γνωρίσουν άτομα με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο, να πάρουν μία γεύση της πόλης που τους φιλοξενεί, αλλά και να έρθουν σε επαφή με εταιρίες υψηλού προφίλ που παρευρίσκονται στην Έκθεση Καριέρας που πραγματοποιείται την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης.

Κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

EBEC Case Study
EBEC Team Design

Από την έναρξη των διαγωνισμών του BEST μέχρι τώρα, έχουν δοκιμαστεί διάφορες κατηγορίες, όπως το Debate και η Διαπραγμάτευση, μέχρι που το EBEC αναπτύχθηκε στην τελική του μορφή, με τις κατηγορίες του Case Study και του Team Design.

Case Study[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Case Study είναι μία δοκιμασία που συνίσταται στην επίλυση ενός θεωρητικού προβλήματος και απαιτεί την ανάλυση, έρευνα, μελέτη, δοκιμασία και παρουσίαση μίας λύσης σε ένα τρέχον οικονομικό, νομικό ή κοινωνικό πρόβλημα. Η λύση πρέπει να δοθεί μέσα σε ορισμένα χρονικά περιθώρια και να υποστηρίζεται από περιορισμένους πόρους, όπως χρόνο και χρήματα.

Team Design[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Team Design είναι μία πρακτική δοκιμασία που απαιτεί το σχεδιασμό, την κατασκευή και παρουσίαση ενός πρωτότυπου μοντέλου που πληροί συγκεκριμένα κριτήρια σχεδιασμού και λειτουργίας. Το μοντέλο πρέπει να κατασκευαστεί εντός συγκεκριμένου χρόνου και με τη χρήση περιορισμένων και χαμηλού κόστους υλικών.

Επισκόπηση του Διαγωνισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τώρα ο διαγωνισμός έχει διεξαχθεί επτά φορές, όπως φαίνεται παρακάτω:

EBEC 2009 Γάνδη, Βέλγιο - 1 με 12 Αυγούστου
EBEC 2010 Κλουζ-Ναπόκα, Ρουμανία - 1 με 11 Αυγούστου
EBEC 2011 Κωνσταντινούπολη, Τουρκία - 1 με 11 Αυγούστου
EBEC 2012 Ζάγκρεμπ, Κροατία - 1 με 8 Αυγούστου
EBEC 2013 Βαρσοβία, Πολωνία - 1 με 9 Αυγούστου
EBEC 2014 Ρίγα, Λετονία - 1 με 9 Αυγούστου
EBEC 2015 Πόρτο, Πορτογαλία - 2 με 11 Αυγούστου
EBEC 2016 Βελιγράδι, Σερβία 1-10 Αυγούστου

EBEC 2009[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το EBEC Final διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Τοπική Ομάδα BEST της Γάνδης τον Αύγουστο του 2009. Συμμετείχαν 80 φοιτητές, που βρήκαν το δρόμο προς τον τελικό ανάμεσα σε περισσότερους από 2.300 συμμετέχοντες, από 51 πανεπιστήμια σε 18 χώρες. Η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από το Περιβαλλοντικό

Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) που παρείχε ένα πραγματικό πρόβλημα για την κατηγορία του Team Design. Παράλληλα, το EBEC αναγνωρίστηκε ως συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας και Καινοτομίας.

EBEC 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το EBEC συνέχισε να αναπτύσσεται, με 71 Τεχνολογικά Πανεπιστήμια να αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα. Μέσα από περισσότερους από 5.000 συμμετέχοντες σε 31 χώρες, 104 φιναλίστ επιλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν στην Κλουζ-Ναπόκα για να αποδείξουν τις δυνατότητές τους.

EBEC 2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 3η διεξαγωγή του EBEC πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 79 πανεπιστημίων, με περισσότερους των 5.000 φοιτητών να λαμβάνουν μέρος στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού, με 104 φοιτητές να έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη και με περισσότερα από 200 μέλη του BEST να συμβάλουν στην πραγματοποίηση και ανάπτυξη αυτού του προγράμματος.

EBEC 2012[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το EBEC Final 2012 διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ, λαμβάνοντας την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κροατίας. Η διοργάνωση περιελάμβανε 4 ημέρες κατά τις οποίες οι συμμετέχοντες δούλεψαν επάνω στα θέματα, τις επίσημες ημέρες Έναρξης και Λήξης και μία ελεύθερη μέρα κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την πόλη του Ζάγκρεμπ.

EBEC 2013[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 5η έκδοση του EBEC Final έλαβε χώρα στη Βαρσοβία και περιελάμβανε 83 Τεχνολογικά Πανεπιστήμια της Ευρώπης, 15 Εθνικούς/Περιφερειακούς Γύρους και περισσότερους από 6.500 φοιτητές να συμμετέχουν συνολικά σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού. Η διοργάνωση έλαβε την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Βαρσοβίας (Warsaw University of Technology), καθώς και σημαντικών θεσμών και ιδρυμάτων όπως το Υπουργείο Επιστήμης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (Ministry of Science and Higher Education) και το Επιστημονικό Κέντρο Copernicus (Copernicus Science Center).

EBEC 2014[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

87 Τοπικοί Γύροι, περισσότεροι από 6.000 συμμετέχοντες, 116 φιναλίστ και περισσότερα από 500 μέλη του BEST σε 32 χώρες συνέβαλαν στην προετοιμασία και επιτυχή διεξαγωγή της 6ης έκδοσης του EBEC Final στη Ρίγα.

EBEC 2015[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015, το EBEC Final διεξήχθη στο Πόρτο, φτάνοντας το μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων έως τώρα (120) και θέτοντας υψηλές προδιαγραφές για τις επερχόμενες εκδοχές του EBEC Final.

EBEC 2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To EBEC Final 2016, πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι της Σερβίας στις 1-10 Αυγούστου.

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το EBEC είναι ένας διαγωνισμός που εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, φτάνοντας χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστήμια και εταιρίες. Ωστόσο, αυτό που κάνει το ΕBEC μοναδικό δεν είναι μόνο οι αριθμοί και τα τεχνικά αποτελέσματα, αλλά το φημισμένο “πνεύμα” του EBEC, δηλαδή η ατμόσφαιρα που περικλείει το διαγωνισμό, αποτελούμενη από τη συνεργασία, την άκρατη δημιουργικότητα που ενώνεται με τη γνώση, την προσπάθεια για τον καλύτερο εαυτό του καθενός. Αυτό είναι που κάνει τους φοιτητές να συμμετέχουν με πάθος και να δουλεύουν για την καλύτερη λύση. Αυτό είναι που φέρνει τους καθηγητές και τους ειδικούς να προσφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους για να διασφαλίσουν τη διαφάνεια του διαγωνισμού. Αυτό είναι που κάνει τις εταιρείες να θέλουν να υποστηρίξουν ξανά το διαγωνισμό και να εξασφαλίσουν ότι οι φοιτητές δουλεύουν σε τρέχοντα τεχνολογικά προβλήματα και φυσικά αυτό είναι που κάνει τα μέλη του BEST να δουλεύουν διαρκώς, όλο και με περισσότερη ενέργεια για να εξελίξουν το διαγωνισμό. Αυτό είναι που φέρνει όλους αυτούς τους ανθρώπους μαζί για έναν κοινό σκοπό, να “Σχεδιάσουν το Μέλλον. Σήμερα.” (Design the Future. Today.)

Βραβεία και Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το EBEC Final 2015 του Πόρτο προκρίθηκε στο επόμενο στάδιο του European Charlemagne Youth Prize ως το καλύτερο έργο της Πορτογαλίας για το 2015.

Υποστήριξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το EBEC υποστηρίζεται από πολλούς θεσμούς και ιδρύματα, όπως η UNESCO, Young in Action, European Society for Engineering Education (SEFI), Institute of Electrical and Electronics Engineers.

Πανεπιστήμια που υποστήριξαν το EBEC τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Czech Technical University in Prague, Graz University of Technology, Silesian University of Technology in Gliwice, Universidade do Porto, Yildiz Teknik Universitesi.

Πιστοποίηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι αξιοσημείωτο ότι το EBEC αρχίζει να αναγνωρίζεται από τα πανεπιστήμια ως μία διοργάνωση υψηλής ποιότητας που συμβάλλει στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων. Το Πανεπιστήμιο του Πόρτο ήταν το πρώτο πανεπιστήμιο που αναγνώρισε το διαγωνισμό με την απόδοση ακαδημαϊκών μονάδων (ECTS) στους συμμετέχοντες.

Γκαλερί Φωτογραφιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]