Ευρυμέδοντας (ποταμός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρυμέδοντας
ΕκβολέςΜεσόγειος Θάλασσα
ΧώραΤουρκία
Μήκος183 χλμ
Χάρτης

Ο ποταμός Ευρυμέδων ή Ευρυμέδοντας (Köprüçay στα τουρκικά) είναι ποτάμι της Μικράς Ασίας και εκβάλλει στη Μεσόγειο, στον κόλπο της Αττάλειας. Είναι γνωστός από την αρχαιότητα τόσο για το μήκος και εύρος που του έδωσαν και το όνομά του, όσο και για την μάχη που δόθηκε εκει μεταξύ Ελλήνων και Περσών το 467 π.Χ. Η ονομασία του στα τουρκικά σημαίνει το ποτάμι με τά γεφύρια, επειδή έχει μεγάλο μήκος αλλά και φαράγγια και χρειάστηκε ήδη από την αρχαιότητα να οικοδομηθούν σε πολλά σημεία του γέφυρες. Κατά μήκος του σώζονται και σήμερα δύο ρωμαϊκές γέφυρες.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του προήλθε από τη σύνθεση τού επιθέτου "ευρύς" και του ρήματος "μέδω" που σήμαινε βασιλεύω, εκτείνομαι, κυριαρχώ. Ως Ευρυμέδων όμως αναφέρεται και μυθολογικός ήρωας που σύμφωνα με μια παράδοση απέκτησε με την Ήρα τον Προμηθέα. Πιθανόν ο ποταμός να ονομάστηκε έτσι και από τον ήρωα της μυθολογίας.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγάζει από την οροσειρά του Ταύρου στα νοτιοανατολικά της λίμνης Εγιρντίρ και έχει μήκος 184 χιλιόμετρα. Στην αρχαιότητα ήταν πλωτός μέχρι την πόλη της Ασπένδου -και γι αυτό στη ναυμαχία Ελλήνων και Περσών οι Πέρσες υποχώρησαν με το στόλο τους στα ενδότερα, χρησιμοποιώντας τον πλωτό ποταμό, για να φτάσουν σχεδόν μέχρι την Άσπενδο.

Ο Ευρυμέδων εκβάλλει στον κόλπο της Παμφυλίας, που τώρα λέγεται κόλπος της Αττάλειας

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή δόθηκαν διάφορες μάχες, μνημονεύονται όμως κυρίως δύο. Η μία μάχη που είναι γνωστή ως μάχη στον Ευρυμέδοντα έγινε ανάμεσα στους Ελληνες υπό τον Κίμωνα και τους Πέρσες. Ο Κίμωνας νίκησε τόσο στη ναυμαχία όσο στην αναμέτρηση στο πεζικό και αυτή η νικη απομάκρυνε τον περσικό κινδυνο από την Ιωνία για περίπου 20 χρόνια. Για τη χρονολογία της αναμέτρησης αυτής δεν υπάρχει ομοφωνία και άλλοι ιστορικοί την τοποθετουν στο 469 π.Χ. ενώ άλλοι στο 466 π.Χ. Η επόμενη γνωστή ναυμαχία δόθηκε εκεί το 190 π.Χ. μεταξύ των Ρωμαίων και των Σελευκιδών -νίκησε ο ρωμαϊκός στόλος.