Ευρυδίκη (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στην ελληνική μυθολογία, αναφέρονται τέσσερα πρόσωπα με το όνομα Ευρυδίκη.

Εκδοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγος του Ορφέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πιο γνωστή ήταν μια γυναίκα – ή νύμφη – με το όνομα Ευρυδίκη, που ήταν σύζυγος του Ορφέα. Ενώ δραπέτευσε από τον Αρισταίο, δαγκώθηκε από ένα φίδι και πέθανε.[1] Αλλόφρων, ο Ορφέας έπαιξε τόσο λυπητερά τραγούδια και τραγούδησε τόσο θρηνητικά, ώστε όλοι οι θεοί και οι νύμφες δάκρυσαν και τον συμβούλευσαν να κατέβει στον κάτω κόσμο. Ο Ορφέας κατέβηκε στον κάτω κόσμο και με τη μουσική του απάλυνε την καρδιά του Άδη και της Περσεφόνης (το μόνο πρόσωπο που τα κατάφερε ποτέ), οι οποίοι συμφώνησαν να επιτρέψουν στην Ευρυδίκη να επιστρέψει μαζί του στη γη. Αλλά η συμφωνία που συνόδευε την απόφαση ήταν πως έπρεπε να περπατά μπροστά από αυτή και να μην κοιτάξει πίσω μέχρι να φτάσει στον πάνω κόσμο. Μέσα στην αγωνία του αθέτησε την υπόσχεση και η Ευρυδίκη εξαφανίστηκε πάλι από τη θέασή του. Η ιστορία με αυτή τη μορφή της ανήκει στην εποχή του Βιργιλίου, ο οποίος πρώτος εισάγει το όνομα του Αρισταίου. Και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς, ωστόσο, μιλούν για την επίσκεψη του Ορφέα στον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα οι καταχθόνιοι θεοί του «παρουσίασαν μία εμφάνιση» της Ευρυδίκης. Ο Οβίδιος λέει πως ο θάνατος της Ευρυδίκης δεν προκλήθηκε από τη δραπέτευσή της από τον Αρισταίο, αλλά από τον χορό της με τις Ναϊάδες τη μέρα του γάμου της.

Σύζυγος του Κρέοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλη μια γυναίκα της ελληνικής μυθολογίας με το όνομα Ευρυδίκη είναι η σύζυγος του Κρέοντα, που αυτοκτόνησε όταν έμαθε πως ο γιος της Αίμονας και η αγαπημένη του Αντιγόνη είχαν επίσης αυτοκτονήσει.

Σύζυγος του Ακρίσιου και γιαγιά του Περσέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ευρυδίκη ήταν επίσης μια γυναίκα της ελληνικής μυθολογίας που παντρεύτηκε τον Ακρίσιο, βασιλιά του Άργους. Υπήρξε μητέρα της Δανάης και γιαγιά του ήρωα Περσέα.

Σύζυγος του Λυκούργου της Νεμέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως Ευρυδίκη αναφέρεται και η Αμφιθέα, σύζυγος του Λυκούργου, βασιλιά της Νεμέας, και μητέρα του Οφέλτη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ορφέας». mythotopia.eu. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Eurydice στο Wikimedia Commons