Ευρεαίοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νομίσματα από τη Θεσσαλία με επιγραφή ΕΥΡΑΙΕΩΝ

Οι Ευρεαίοι είναι ενδεχόμενη ονομασία (αρχαία ελληνικά: Εὐρεαῖοι‎‎) πιθανής πόλης της αρχαία Μαγνησίας ή της Πελασγιώτιδας (Πελασγιῶτις), στην αρχαία Θεσσαλία.[1] Το όνομα της πόλης (Εὐρεαῖοι) δεν μαρτυρείται, αλλά το υποθέτουν έμμεσα, από ορισμένα σπάνια νομίσματα του 4ου αιώνα π.Χ. που φέρουν την επιγραφή «ΕΥΡΕΑΙΩΝ» (που εκλαμβάνεται ως δημωνύμιο). Η ύπαρξη της πόλης δεν είναι βέβαιη, ενώ και η θέση της είναι άγνωστη.

Η συσχέτιση της πόλης με την Πελασγιώτιδα βασίζεται σε ομοιότητες που παρουσιάζονται με παραστάσεις σε νομίσματα της περιοχής της Λάρισας,[1] όπως λ.χ. με εκείνα της Σκοτούσσας, αν και αυτές οι απεικονίσεις ήταν, με τη σειρά τους, αντιγραφές από άλλα νομίσματα.[2] Ωστόσο, για ορισμένους ερευνητές τα νομίσματα των «ΕΥΡΕΑΙΩΝ» έχουν προέλευση την αρχαία Μαγνησία. Περισσότερες ομοιότητες δείχνουν να έχουν (ιδίως λόγω της απεικόνισης γυναικείας κεφαλής στεφανωμένης με πλεξούδα σταφυλιών[3]) με την τεχνοτροπία των νομισμάτων των Ευρυμενών, οπότε δεν θεωρείται απίθανο τα νομίσματα των «ΕΥΡΕΑΙΩΝ» να ανήκουν τελικά σε αυτήν την πόλη,[1] ενώ παρουσιάζουν μορφολογικές ομοιότητες και με εκείνα των παρακείμενων πόλεων του Ριζούντα και της αρχαίας Μελίβοιας.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Mogens Herman Hansen & Thomas Heine Nielsen (2004). «Thessaly and Adjacent Regions». An inventory of archaic and classical poleis. Νέα Υόρκη: Oxford University Press. σελ. 718 (καταχώριση #446). ISBN 0-19-814099-1. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 Warren, Jennifer A.W. (1961). «Two notes on Thessalian coins». The Numismatic Chronicle and Journal of the Royal Numismatic Society 1: σελ. 1. https://www.jstor.org/stable/42662303. Ανακτήθηκε στις 2020-07-18. 
  3. Helly, Bruno (2004). «Sur quelques monnaies des cités Magnètes: Euréai, Eyryménai, Méliboia, Rhizous». ὀβολός 7. Το νόμισμα στο θεσσαλικό χώρο / Coins in the Thessalian Region. Αθήνα. σελ. 109. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουλίου 2020.