Ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός
Είδοςπροτεινόμενο κτίριο, Συνεχές ρεύμα υψηλής τάσης[1] και υποθαλάσιο ηλεκτρικό καλώδιο
ΧώραΕλλάδα[1], Κύπρος[1] και Ισραήλ[1]
Έναρξη κατασκευής2010[2]
Μήκος1.520 χλμ[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός (EuroAsia Interconnector) είναι μια προτεινόμενη διασύνδεσης μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μέσω της μακρύτερης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής τροφοδοσίας στον κόσμο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλώδιο μήκους 287 χλμ. θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο. η Κύπρος θα συνδεθεί με τη Ελλάδα στην Κρήτη. Από την Κρήτη, ένα υπάρχον καλώδιο θα χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση της Πελοποννήσου με την ηπειρωτική Ελλάδα, παρέχοντας σύνδεση με το πανευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Αν κατασκευαστεί, το συνολικό μήκος της γραμμής διασύνδεσης θα είναι περίπου 540 ναυτικά μίλια και θα τοποθετηθεί σε βάθος έως και 2 χλμ. κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.  Το δίκτυο θα έχει την ικανότητα να μεταδίδει 2.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε κατεύθυνση. Αναμένεται να κοστίσει περίπου 1.5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ.  ευρώ θα είναι το κόστος της σύνδεσης Ισραήλ–Κύπρου.

Συμφωνία για τη διεξαγωγή της μελέτης σκοπιμότητας που υπογράφηκε στην Ιερουσαλήμ στις 4 Μαρτίου του 2012. Η μελέτη σκοπιμότητας πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012. Αν η επενδυτική απόφαση είναι θετική, το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές του 2013. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 3 ετών από την έναρξη της κατασκευής.

Σε μια συνάντηση μεταξύ των Υπουργών ενέργειας του Ισραήλ και της Κύπρου υπουργών ενέργειας τον Ιούνιο του 2015, ο Ισραηλινός υπουργός πρότεινε να διπλασιαστεί η προβλεπόμενη χωρητικότητα του καλωδίου. Το Ισραήλ και η Κύπρο έχουν ανακαλύψει κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός των εδαφών τους, κάτι που τους επιτρέπει, αν συμφωνήσουν  καλώδιο υψηλότερης χωρητικότητας, να κατασκευάσουν μονάδες φυσικού αερίου και να εξάγουν σημαντικές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη. Οι εταίροι έχουν ως στόχο να ξεκινήσουν οι περιβαλλοντικές και κατασκευαστικές μελέτες για το έργο στις αρχές του 2016, με ενδεικτική ημερομηνία εφαρμογής το 2019 για τη σύνδεση Ισραήλ–Κύπρου και το 2022 για τη σύνδεση Κύπρου–Ελλάδας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]