Ευγένιος, αρχιδούκας της Αυστρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ευγένιος, αρχιδούκας της Αυστρίας
Eugene, Archduke of Austria.jpg
Γέννηση 21  Μαΐου 1863
Ζιντλοχόβιτσε
Θάνατος 30  Δεκεμβρίου 1954
Μεράνο
Υπηκοότητα Αυστρία
Σπουδές Theresian Military Academy
Ιδιότητα στρατιώτης
Γονείς Κάρολος Φερδινάνδος της Αυστρίας και Archduchess Elisabeth Franziska of Austria
Αδέλφια Maria Christina of Austria, Maria Theresa of Austria-Este, Φρειδερίκος του Τέσεν και Κάρολος Στέφανος, αρχιδούκας της Αυστρίας
Αξίωμα Μέγας Μάγιστρος των Τευτόνων Ιπποτών
Βραβεύσεις Pour le Mérite, Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Μαρίας Θηρεσίας, Σταυρός Πρώτης Κλάσης Στρατιωτικής Αξίας, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, Τάγμα του Μαύρου Αετού, Ιππότης του Μεγαλόσταυρου του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος, Ανώτατο Τάγμα του Χριστού, Μέγας Ιπποτικός Σταυρός της Τάξεως του Αγίου Βωμού, Τάγμα του Αστέρα της Ρουμανίας, 1ος Βαθμός του Τάγματος του Αγίας Άννας, Τάγματου Λευκού Αετού, Τάγμα του Αγίου Αλέξανδρου Νιέφσκι και Τάγμα του Αγίου Ανδρέα

O Ευγένιος, γερμ. Eugen (21 Μαΐου 1863 - 30 Δεκεμβρίου 1954) από τον Οίκο των Αψβούργων-Λωρραίνης ήταν αρχιδούκας της Αυστρίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ευγένιος-Φερδινάνδος-Πίος-Μπέρτραντ-Φήλιξ-Μαρία γεννήθηκε στο κάστρο Γκρος Ζέελοβιτς (νυν Ζιντλοχόβιτσε), κοντά στο Μπρνο της Τσεχίας και ήταν ο τρίτος γιος του Καρόλου-Φερδινάνδου αρχιδούκα της Αυστρίας και της Ελισάβετ-Φραγκίσκας των Αψβούρων-Λωρραίνης, κόρης του Ιωσήφ παλατινού (κόμη) της Ουγγαρίας.

Είχε αυστηρή αγωγή στο Γκρος Ζέελοβιτς· το καλοκαίρι πήγαινε στο Γκμούντ για διακοπές. Στο ανάκτορο Άλμπρεχτ της Βιέννης έμαθε στρατιωτικά θέματα, γλώσσες, μουσική και ιστορία της Τέχνης. Όπως και ο πρωτότοκος αδελφός του Φρειδερίκος, εισήλθε στο στρατό και το 1877 έγινε λοχαγός. Συμμετείχε σε μακρές στρατιωτικές ασκήσεις. Το 1882, αφού εξετάστηκε από μία επιτροπή, παρακολούθησε τη στρατιωτική Ακαδημία στο Βήνερ Νόιστατ (1883-85) και αποφοίτησε πλήρως εκπαιδευμένος.

Στρατιωτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετέπειτα ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την κατάλυση της μοναρχίας ο Ευγένιος εγκαταστάθηκε στη Λουκέρνη και μετά στη Βασιλεία, όπου ζούσε σε ένα ξενοδοχείο (1918-34). Για να διευκολύνει το Τευτονικό Τάγμα, παραιτήθηκε από μέγας Μάγιστρος.

Το 1934 έμεινε στη μονή του Τάγματος, στο Γκούμπολντσκιρχεν, κοντά στη Βιέννη. Συμμετείχε σε μοναρχικές συναθροίσεις, συναντήσεις παλαιμάχων και επανεντάχθηκε στην υπηρεσία της δυναστείας. Το 1938, με την Προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία, το Τευτονικό Τάγμα διαλύθηκε και οι ιδιοκτησίες του κατασχέθηκαν.

Με την παρέμβαση υψηλόβαθμων στρατιωτικών έλαβε ένα σπίτι στο Χήτσινκ, όπου επέζησε του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1945 διέφυγε στο Τυρόλο, όπου έλαβε από τις Γαλλικές δυνάμεις κατοχής μία μικρή βίλλα στο Ίγκλς. Το 1953 όλο ο Ίννσμπρουκ εόρτασε τα 90α γενέθλια του στρατάρχη.

Απεβίωσε το επόμενο έτος στο Μεράν, τότε μέρος της Ιταλίας, με γύρω του αδελφούς από το Τάγμα του. Τάφηκε στο Σανκτ Γιάκομπσκιρχε στο Ίννσμπρουκ, δίπλα στον Μαξιμιλιανό Γ΄ Αψβούργων αρχιδούκα της Πέραν Αυστρίας και μεγάλο Μάγιστρο του Τευτονικού Τάγματος.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rác, Robert. Arcivévoda Evzen Habsbursko-lotrinský 1863-1954: velmistr Rádu nemeckých rytíru. Sovinec/Eulenburg: Esmedia, 2005.
  • Schildenfeld, Zoë von. Erzherzog Eugen, 1863-1963: ein Gedenkbuch. Innsbruck: F. Rauch, 1963.
  • Chisholm, Hugh, ed. (1922). "Eugene, Archduke". Encyclopædia Britannica (12th ed.). London & New York.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Archduke Eugen of Austria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).