Ευαίνετος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Ευαίνετος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγλύπτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ευαίνετος ήταν αρχαίος Έλληνας νομισματοποιός, δηλαδή χαράκτης νομισμάτων, που έζησε στα τέλη του 5ου και στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ..

Το όνομά του αναγράφεται σε αργυρά νομίσματα των Συρακουσών (τετράδραχμα και δεκάδραχμα), της Κατάνης και της Καμάρινας. Τα νομίσματα που φιλοτέχνησε ο Ευαίνετος για τις Συρακούσες έφεραν κεφαλή της Αρέθουσας ή της Κόρης, που περιβάλλεται από δελφίνια. Τα νομίσματα της Κατάνης έφεραν δαφνοστεφανωμένο Απόλλωνα και τέθριππο με ηνίοχο την Αθηνά, την οποία στεφανώνει η Νίκη, ενώ της Καμάρινας ποτάμιο θεό με κύματα και ψάρια, καθώς και θεά επάνω σε κύκνο.

Τα νομίσματα του Ευαίνετου διακρίνονται για τη λεπτότητα και ακρίβεια στη χάραξη, καθώς και για τη θαυμάσια τέχνη τους. Από τις σφραγίδες (καλούπια νομισμάτων) με την Αρέθουσα του Ευαίνετου σώθηκαν συνολικά 48, από τις οποίες οι 20 φέρουν το όνομά του, χαραγμένο πάντοτε κάτω από τον λαιμό της Νύμφης. Ο Ευαίνετος είχε φιλοτεχνήσει επίσης τις σφραγίδες για τα χρυσά «εκατοντάλιτρα» νομίσματα, των οποίων η νομισματική αξία ήταν ίση με την αξία των δεκάδραχμων. Στη μία πλευρά τους εικονίζεται και πάλι η Νύμφη Αρέθουσα, ενώ στην άλλη ο Ηρακλής να παλεύει με τον Λέοντα της Νεμέας, σε μία παράσταση που διακρίνεται για την ορμή και τη δύναμή της.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 12, σελ. 829