Ετανερσέπτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ετανερσέπτη
Κλινικά δεδομένα
Εμπορικές ονομασίεςEnbrel, Eticovo
Οδοί
χορήγησης
υποδόρια
Φαρμακοκινητική
Βιοδιαθεσιμότητα58–76% υποδόρια
Μεταβολισμόςμέσω πρωτεϊνασών
Βιολογικός χρόνος ημιζωής70-132 ώρες
Κωδικοί
PubChemCID 7847807
DrugBankDB00005
Χημικά στοιχεία
Χημικός τύποςC2224H3475N621O698S36
Μοριακή μάζα51234.9 Da (Monomer)

Η ετανερσέπτη (αγγλικά: Etanercept) με το εμπορικό όνομα Enbrel, Ecticovo αποτελεί βιολογική θεραπεία αυτοάνοσων θεραπειών της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας, της ψωρίασης κατά πλάκας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας. Είναι ένα μεγάλο μόριο, που συνδέεται με τον TNFα εμποδίζοντας τον και μειώνοντας τον ρόλο του σε διαταραχές που περιλαμβάνουν υπερβολική φλεγμονή σε ανθρώπους και άλλα ζώα, όπως τα παραπάνω αυτοάνοσα νοσήματα.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ετανερσέπτη είναι μια πρωτεΐνη σύντηξης που παράγεται από ανασυνδυασμένο DNA, αποτελεί μια τεχνητά κατασκευασμένη διμερής πρωτεΐνη σύντηξης, συγχωνεύει τον υποδοχέα TNF στο σταθερό άκρο του αντισώματος IgG1. Αρχικά απομονώθηκε η αλληλουχία DNA που κωδικοποιεί το ανθρώπινο γονίδιο για τον διαλυτό υποδοχέα TNF 2, ο οποίος είναι ένας υποδοχέας που συνδέεται με τον παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα. Σε δεύτερο επίπεδο, απομονώθηκε η αλληλουχία DNA που κωδικοποιεί το ανθρώπινο γονίδιο για το άκρο Fc της ανοσοσφαιρίνης G1 (IgG1). Έπειτα, συνδέθηκε το DNA για τον υποδοχέα TNF 2 με το DNA για το IgG1 Fc. Τέλος, μεταφράστηκε το συνδεδεμένο DNA για να παραχθεί μια πρωτεΐνη που συνδέει την πρωτεΐνη για τον υποδοχέα TNF 2 με την πρωτεΐνη για το IgG1 Fc, ένα πολύπλοκο μόριο που περιέχει 6 Ν-γλυκάνες, έως 14 Ο-γλυκάνες και 29 δισουλφιδικές δομές γέφυρας.

Ανεπιθύμητες ενέργειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Μαΐου 2008, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τοποθέτησε μια προειδοποίηση μαύρου κουτιού (black box) για την ετανερσέπτη λόγω μιας σειράς σοβαρών λοιμώξεων που σχετίζονται με το φάρμακο, επανενεργοποίησης της λανθάνουσας φυματίωσης και των λοιμώξεων από ηπατίτιδα Β, ακόμα και θανάτων. Οι αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, όπως ερυθρότητα και πόνος, είναι συχνές και εμφανίζονται σε περίπου 11,4% των περιπτώσεων.

Μηχανισμός δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο διακριτοί υποδοχείς για τον TNF (TNFRs), μια πρωτεΐνη 55 kilodalton (p55) και μια πρωτεΐνη 75 kilodalton (p75). Η βιολογική δραστηριότητα του TNF εξαρτάται από τη δέσμευση σε οποιονδήποτε υποδοχέα κυτταρικής επιφάνειας (p75 ή p55). Η ετανερσέπτη είναι μια διμερής διαλυτή μορφή του υποδοχέα p75 TNF που μπορεί να συνδεθεί με δύο μόρια TNF, απομακρύνοντάς τα έτσι αποτελεσματικά από την κυκλοφορία. Η ετανερσέπτη μπορεί να δεσμεύεται μόνο με τη δραστική τριμερή μορφή του TNF, διότι η θέση πρόσδεσής του βρίσκεται στη σχισμή μεταξύ των υπομονάδων. σε ιστούς και υγρά ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και ψωρίαση κατά πλάκας.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Etanercept». go.drugbank.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2024.