Σαμαέλ Αούν Βεόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σαμαέλ Αούν Βεόρ
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηVíctor Manuel Gómez Rodríguez
6 Μαρτίου 1917
Μπογκοτά
Θάνατος24 Δεκεμβρίου 1977
Πόλη του Μεξικού
Αιτία θανάτουΦυσικά αίτια
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΨευδώνυμοSamael Aun Weor
Θρησκείαgnosticism in modern times
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙσπανικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΦιλόσοφος, κοινωνιολόγος, συγγραφέας
Περίοδος ακμής1947
Οικογένεια
ΣύζυγοςArnolda Garro
Ιστότοπος
www.samael.org
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σαμαέλ Αούν Βεόρ (Samael Aun Weor, 6 Μαρτίου 1917 - 24 Δεκεμβρίου 1977) ήταν Κολομβιανός συγγραφέας, ανθρωπολόγος και ιδρυτής της Παγκόσμιας Χριστιανικής Γνωστικής κίνησης, ενός θρησκευτικού και φιλοσοφικού κινήματος του οποίου οι ρίζες τείνουν προς τον αποκρυφισμό και τον εσωτερισμό.

Ανάμεσα στα παραπάνω από 60 βιβλία του και τις κατά πολύ περισσότερες διαλέξεις του κάνει αναφορά σε μια διδασκαλία που την αποκαλεί "Γνώσις", από την οποία προέρχεται και η λέξη "γνωστικισμός" που υποδηλώνει έναν αριθμό ομάδων στην αρχή της χριστιανικής περιόδου, οι οποίες ασκούσαν θα λέγαμε θρησκευτικό συγκρητισμό. Σήμερα κάποιοι χαρακτηρίζουν το μοντέρνο γνωστικό κίνημα με ιδρυτή τον Σαμαέλ Αούν Βεόρ ως "νεο-γνωστικό", ενώ άλλοι θεωρούν ότι αποτελεί συνέχεια των παλαιότερων γνωστικών ομάδων επειδή επιστρατεύει πολλά αρχαία γνωστικά κείμενα και αντιλήψεις.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαμαέλ Αούν Βεόρ γεννήθηκε ως Βίκτωρ Μανουέλ Γκόμεζ Ροντρίγκεζ (Victor Manuel Gomez Rodriguez) στην Μπογκοτά της Κολομβίας. Βαπτίστηκε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλά αργότερα αφορίστηκε από την Εκκλησία της Ρώμης. Τα χρόνια της παιδικής του ηλικίας και της οικογενειακής του ζωής δεν είναι πολύ γνωστά, εκτός του ότι είχε έναν αδελφό, και ο πατέρας του ξανά παντρεύτηκε μετά από ένα διαζύγιο. Είχε σταλθεί για να ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση σε Ρωμαιοκαθολικό σχολείο Ιησουιτών το οποίο όμως εγκατέλειψε απογοητευμένος από την θρησκεία στα δώδεκα του χρόνια. Προτίμησε να περάσει τον χρόνο του στη μελέτη αυτού που αποκαλούνταν από τον Αριστοτέλη "Λόγοι Εσωτερικοί".

Στο αυτοβιογραφικό του έργο Τα Τρία Βουνά[1], ο Σαμαέλ διηγείται ανάμεσα σε άλλα τους τρόπους με τους οποίους είχε ήδη αφομοιώσει στην κατανόηση του έναν αχανή όγκο εσωτερικής γνώσης πριν ακόμα φτάσει στην ενηλικίωση. Έτσι, στην ηλικία των δέκα επτά ετών, του ζητήθηκε να δώσει διαλέξεις στο τοπικό Θεοσοφικό Κέντρο και έναν χρόνο αργότερα έγινε δεκτός στην εταιρεία αποκρυφισμού Fraternitas Rosicruciana Antiqua (F.R.A.). Ενόσω ήταν μαθητής στο F.R.A., ο Σαμαέλ Α.Β. μεθοδικά μελέτησε ολόκληρη την ροδοσταυρική βιβλιοθήκη, επεκτείνοντας την διανοητική του παιδεία και αναζητώντας το στενό μονοπάτι της αληθινής θρησκείας. Ο Σαμαέλ Α. Β. μελετώντας την αχανή ροδοσταυρική βιβλιογραφία ανακάλυψε το "Μεγάλο Αρκάνο", το κλειδί, το οποίο, σύμφωνα με τον Σαμαέλ Αούν Βεόρ, υποθάλπεται κάτω από όλες τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου και είναι το μέσο για την ολοκλήρωση του ανθρώπου ή την "αυτοπραγμάτωση".

Μια περίοδος ιστορικής ασάφειας ακολουθεί από τα μέσα του 1930 μέχρι και το 1950, όπου φαίνεται ότι ο Σαμαέλ Α.Β. έγινε πνευματικός περιπλανώμενος, ταξιδεύοντας δίχως σπίτι ή εισόδημα. Καθώς εξερευνούσε τις περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, συνάντησε μια απομονωμένη φυλή ιθαγενών από την Σιέρρα Νεβάδα της Σάντα Μάρτα (Βόρεια Κολομβία). Προσκεκλημένος να ζήσει μαζί τους, φαίνεται από τους ισχυρισμούς του ότι αποκόμισε βαθιά σοφία των αρχαίων γηγενών ιατρικών πρακτικών τον καιρό που πέρασε εκεί, οι οποίες θα δώσουν μορφή αργότερα στην βάση της ιατρικής του πραγματείας. Τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1940 γνώρισε την "Λιτελάντες" ή Αρνόλντα Γκάρρο Μόρα, η οποία, κατά τη διάρκεια του τριάντα πεντάχρονου γάμου τους, έγινε η εσωτερική του συνεργάτης και μητέρα των τεσσάρων του παιδιών.

Ο Σαμαέλ Α.Β. μέχρι το τέλος της ζωής του εξέδωσε πάνω από 60 βιβλία από τα οποία δεν έλαβε ποτέ εισόδημα. Συντηρούταν κυρίως με ό,τι πρόσφεραν σε αυτόν οι μαθητές του. Σε Γνωστικό Συνέδριο που έλαβε χώρα στις 29 Οκτωβρίου του 1976, με επίτιμο καλεσμένο τον Μάριο Μορένο ο Σαμαέλ Αούν Βεόρ είπε: "...Αγαπητοί μου αδελφοί, σήμερα όπως και στο παρελθόν, όπως και θα συνεχίσω να κάνω στο μέλλον, αποκηρύσσομαι των πνευματικών μου δικαιωμάτων. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι αυτά τα βιβλία να πωλούνται φτηνά, ώστε να φτάνουν στα χεριά των φτωχών, στα χέρια τις βασανισμένης ανθρωπότητας! Ας μπορούν οι φτωχότεροι των πολιτών να τα αγοράζουν με τα λίγα δολάρια που διαθέτουν".

Διατηρούσε επικοινωνία με τον Swami Sivananda, με τον οποίο προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κοινό μέτωπο για την προώθηση των αξιών της "Αφύπνισης της Συνείδησης" σε όλο τον κόσμο. Αυτό το εγχείρημα δεν πρόφτασε να εκπληρώσει τον σκοπό του λόγω του θανάτου του Swami Sivananda ή όπως αναφέρεται στον εσωτερισμό, της αποχώρησης του από τον φυσικό κόσμο. [2]

Διδασκαλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διδασκαλία του Σαμαέλ Αούν Βεόρ στρέφεται γύρω από τρεις πυλώνες:α) Τον Θάνατο β) Την Αναγέννηση.γ) Την θυσία για την ανθρωπότητα.

Με τον "θάνατο" ή πιο συγκεκριμένα τον θάνατο "του" ή "των" εγώ, ο γνωστικός διδάσκαλος εννοούσε την εσωτερική απελευθέρωση από τα ψυχολογικά ελαττώματα ή ψυχολογικά επιπρόσθετα τα οποία φυλακίζουν τον άνθρωπο. Μέσα στην έννοια του "ψυχολογικού εγώ" συμπεριλαμβάνονται όλα τα πάθη, τα συμπλέγματα, τα απωθημένα και γενικότερα οι λανθασμένες εν-τυπώσεις που φέρει ένας άνθρωπος στην ψυχολογική του χώρα.

Η έννοια του ή των "εγώ" μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή μέσα από μια αναλογία. Έναν άνθρωπο χωρίς Εγώ μπορούμε να τον φανταστούμε σαν ένα λευκό χαρτί, το οποίο αντιπροσωπεύει το Είναι ή την αμετάβλητη θεϊκή ουσία του κάθε ανθρώπου ενώ έναν άνθρωπο με καλλιεργημένο το "εγώ" μπορούμε να τον φανταστούμε σαν ένα μουτζουρωμένο χαρτί θεωρώντας ότι η μουτζούρα αντιπροσωπεύει τα ψυχολογικά επιπρόσθετα που αποκτάει και καλλιεργεί κάποιος στην διάρκεια της ζωής του .

Ο πρώτος πυλώνας λοιπόν της γνωστικής διδασκαλίας έγκειται στο ότι ένας άνθρωπος πρέπει να αγωνιστεί για τον απεγκλωβισμό της ψυχής του ή της Ουσίας του, του Θεϊκού δηλαδή στοιχείου, από τη "λεγεώνα" των ψυχολογικών του επιπροσθέτων. Ο θάνατος των ψυχολογικών ελαττωμάτων και η κατάρριψη των ιδεών περί σωστού-λάθος, αφήνει να κυριαρχήσει στον άνθρωπο η ηθική και η διάκριση που πηγάζει μέσα από το ίδιο του το Είναι, το θεϊκό του μέρος.

Κάποιες από πρακτικές που αξιοποιούνται για να επιτευχθεί αυτό, είναι η αυτο-παρατήρηση, ο διαλογισμός, η αυτο-ενδοσκόπηση κ.α. με στόχο την κατανόηση και αργότερα την διάλυση των ψυχολογικών ελαττωμάτων. Πληροφορίες για τα παραπάνω μπορεί να βρει κάποιος σε όλα τα βιβλία του Δασκάλου και ειδικότερα σε βασικά συγγράμματα της διδασκαλίας τους όπως τα: "Επαναστατική ψυχολογία", "Ο Τέλειος Γάμος", "Βασική Εκπαίδευση" κ.α.

Ο Α.Δ.Σ. διαχωρίζει το "Είναι" από την "προσωπικότητα" και το "εγώ". Το "Είναι" κάθε ανθρώπου είναι θεϊκό, αμετάβλητο και τέλειο. Η "προσωπικότητα" είναι ένα όχημα έκφρασης για την τρίτη διάσταση (τον "φυσικό κόσμο") το οποίο δομείται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες της εποχής και του τόπου στον οποίο δημιουργείται. Η προσωπικότητα πρέπει να καθαρθεί από τα Εγώ, τα οποία φυλακίζουν την θεϊκή Ουσία. Η προσωπικότητα από μόνη της δεν είναι κάτι κακό ούτε κάτι καλό, είναι απλά ένα μέσο για την έκφραση ή την συναναστροφή μας στον φυσικό κόσμο, το οποίο όμως χρησιμοποιείται από το εγώ (και για αυτό σε κάποιες διδασκαλίες την ταυτίζουν με αυτό) λόγω του ότι δεν έχουμε αφυπνίσει την συνείδησή μας. Αφυπνίζοντας την συνείδησή μας, βγαίνουμε από την επιρροή του εγώ και μπορούμε να κάνουμε συνειδητές επιλογές. Ο μηχανικός άνθρωπος αντιδρά μπροστά στα γεγονότα σύμφωνα με το εκάστοτε εγώ που τον ελέγχει.

Κατά τα λόγια του Σαμαέλ Α.Β., δεύτερη απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου είναι η μετατροπή των ενεργειών από κατώτερης ποιότητας σε ανώτερης ποιότητας, πράγμα που αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα ή τον πυλώνα "αναγέννηση" της γνωστικής διδασκαλίας.

Ο άνθρωπος λαμβάνει ενέργειες μέσω :

  • της Αναπνοής (λαμβάνει το prana των Ινδουιστών ή Chi το των Κινέζων ή των αιθέρα των δυτικών)
  • της Σίτισης
  • των Εντυπώσεων (εντυπώσεις είναι οι ενέργειες που εισέρχονται στον ψυχισμό μέσω των αισθήσεων)

Ο άνθρωπος πρέπει να φροντίζει και τις τρεις αυτές κατηγορίες εισόδου ενεργειών: Να τρώει καλές τροφές, να αναπνέει σωστά και πλήρως, και να είναι επάγρυπνος ώστε τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος να μην περνούν "αμάσητα" στον ψυχισμό του.

Ο Δάσκαλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι, αν και για το οξυγόνο έχουμε τους πνεύμονες και για το φαγητό το στομάχι, για τις εντυπώσεις δεν έχουμε κανένα "χωνευτικό" εργαλείο, κανένα όργανο για να τις μετατρέψει, πέρα από την ίδια την συνείδηση που είναι το όργανο που έχουμε για να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Επειδή όμως η πλειονότητα των ανθρώπων έχει κοιμισμένη την συνείδηση της δέχεται ανεπεξέργαστες τις εντυπώσεις του περιβάλλοντός της με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μέσα σε αυτόν διαφορετικά ψυχολογικά ελαττώματα ή επιθυμίες.

Οι ανεπεξέργαστες αυτές εντυπώσεις, οι οποίες βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στο ανθρώπινο ασυνείδητο, μπορούν να εντοπιστούν μέσω της αυτοπαρατήρησης και του διαλογισμού. Αν αυτές οι εντυπώσεις δεν εντοπιστούν και δεν "χωνευτούν" μέσα από μια βαθιά ενδοσκόπηση, τότε συνεχίζουν να κυκλοφορούν στον ανθρώπινο ψυχισμό και να τον βασανίζουν εμφανώς ή αφανώς στη διάρκεια της ζωής του.

Ο απεγκλωβισμός του ανθρώπου από τα ψυχολογικά επιπρόσθετα, γίνεται μέσω της "αφύπνιση της συνείδησης", η οποία συνείδηση αποτελεί το "χωνευτήριο εργαλείο" των εντυπώσεων μέσα στον άνθρωπο.

Εντούτοις, ο Σαμαέλ Α.Β. ισχυρίζεται ότι η αφύπνιση της συνείδησης δεν είναι αρκετή για να τελειοποιήσει κάποιος τον εαυτό του και να επιτύχει την πνευματική ανάπτυξη αλλά ότι για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται χωρίς καμία αμφιβολία η μετατροπή των σεξουαλικών ενεργειών του ανθρώπου, των ενεργειών δηλαδή οι οποίες προκαλούν - ανάμεσα σε άλλα - τη σεξουαλική ορμή. Η φυσική σεξουαλική επιθυμία είναι αιτία για πολλούς πνευματικούς ανθρώπους να "πέσουν" και η αδιαφορία για αυτή αλλά και η καταπίεσή της δεν λύνουν το σεξουαλικό πρόβλημα της ανθρωπότητας. Αναμφισβήτητα κάποιος ο οποίος είναι δούλους της σεξουαλικής ορμής δεν μπορεί να θεωρείται ελεύθερος.

Σε αυτόν τον πυλώνα της διδασκαλίας του (της "Αναγέννησης") ο Δάσκαλος Σ.Α. Βεόρ μας εισάγει στην επιστήμη της Αλχημείας, έναν πολύ βασικό και εκτενή τομέα της διδασκαλίας του. Πάνω σε αυτό δίνονται κάποιες πρακτικές για την επίτευξη της επονομαζόμενης Επιστημονικής Αγνότητας. Αυτές οι πρακτικές αφορούν τόσο τους ανύπαντρους όσο και τους παντρεμένους, που και στις δυο περιπτώσεις μπορούν να επιτύχουν την επιστημονική αγνότητα. Ως προς τις πρακτικές που αφορούν αυτούς που είναι σε σχέση (ετεροφυλοφιλική), ο Δάσκαλος ξεκαθαρίζει ότι το ζευγάρι πρέπει προηγουμένως να έχει και νομικά και ουσιαστικά δεσμευτεί υπό τα δεσμά του γάμου. Τα ζευγάρια που δεν είναι έτοιμα για τέτοιες δεσμεύσεις μπορούν να εργάζονται κανονικά στις ασκήσεις για ανύπαντρους. Η μοιχεία μέσα στον γάμο ή η πολυγαμία κοινή συναινέσει λειτουργούν απαγορευτικά για κάθε προσπάθεια πάνω στην αγνότητα.

Γενικά οι σεξουαλικές καταχρήσεις, όπως οι πολλαπλοί σύντροφοι και οι πρακτικές που αποσκοπούν σε καθαρά σωματικές ηδονές, είναι επιζήμιες για την εσωτερική πορεία κάποιου, καθώς καλλιεργούν το εγώ και σπαταλούν την "πολύτιμη δημιουργική (σεξουαλική) ενέργεια".

Οι δημιουργικές ή σεξουαλικές ενέργειες κατά τον Σαμαέλ. Α.Β. δεν πρέπει να σπαταλώνται αλλά να εξαγνίζονται / ανυψώνονται. Με το να μη σπαταλά ένα ζευγάρι τις δημιουργικές του ενέργειες, σε συνδυασμό με την υγιή σεξουαλικότητα μέσα σε ένα σπιτικό που επικρατεί Αγάπη, ένα άνθρωπος μπορεί να πετύχει την "βαθιά αυτοπραγμάτωση του Είναι" την πολύπλευρη τελειοποίησή του.

Τέλος, ως προς τον τρίτο και τελευταίο πυλώνα της Γνωστικής Διδασκαλίας, την Θυσία, ο Σαμαέλ Α.Β. αναφέρει ότι για να πετύχει κάποιος την εσωτερική αυτοπραγμάτωση του Είναι, δεν επαρκούν ορισμένες πνευματικές πρακτικές, αλλά πρέπει ο άνθρωπος να βρίσκει τρόπους να θυσιάζει την προσωπική, εγωιστική του βούληση, και να προσφέρει πνευματικό ή άλλου τύπου έργο στην ανθρωπότητα (σύμφωνα με τη βοήθεια που θα δώσεις, θα λάβεις και πίσω). Όπως ο Ιησούς σταυρώθηκε, έτσι και εμείς πρέπει να θυσιαστούμε για να μπορούμε να αναγεννηθούμε.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σύνοψη ορισμένων τομέων της Γνωστικής διδασκαλίας, η Γνωστική διδασκαλία αναλύεται όμως εκτενώς στις πολλές διαλέξεις, βιβλία και συγγράμματα του Σαμαέλ Α. Β. [3] [4] [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Aun Weor, Samael (2003). Las tres montañas. Gerona, Spain: AGEAC. σελ. 15-50. ISBN 84-87703-18-6. 433637873. 
  2. Khan Khu, Kwen (2019). Samael Aun Weor, el hombre absoluto. Bolivia: Artgraf Color & AGEAC. σελ. 457. ISBN 978-99974-302-4-3. 
  3. Αούν Βεόρ, Σαμαέλ (2017). Η Μεγάλη Ανταρσία. ΑΘΗΝΑ: ΕΝΔΟΝ ΓΝΩΣΙΣ. σελ. 10-30. ISBN 9786188151321. 
  4. Αούν Βεόρ, Σαμαέλ (2019). Επαναστατική Ψυχολογία. ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Papyrus Print & AGEAC. σελ. 5-70. ISBN 978-606-8329-74-1. 
  5. Αούν Βεόρ, Σαμαέλ (2016). Ναι υπάρχει κόλαση, Ναι υπάρχει διάβολος, Ναι υπάρχει κάρμα. ΑΘΗΝΑ: ΕΝΔΟΝ ΓΝΩΣΙΣ. σελ. 30-32. ISBN 9786188151314. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Αναφορές


  1. Winter, Franz (2018-12-07). «Studying the “Gnostic Bible”: Samael Aun Weor and the Pistis Sophia». International Journal for the Study of New Religions 9 (1): 83–112. doi:10.1558/ijsnr.37405. ISSN 2041-952X. https://journal.equinoxpub.com/IJSNR/article/view/12070.