Ερρίκος Δ΄ του Γκρουμπενχάγκεν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Δ΄
δούκας του Μπράουνσβαϊχ
Ο θυρεός του Γκρουμπενχάγκεν: λευκός ίππος (Βεστφαλία), λέων επί ερυθρού πεδίου (Λάουτερμπεργ), λέων επί κυανού πεδίου (Εμπερστάιν). Επιγραφή: Nec aspera terrent, Δεν φοβάμαι τις δυσκολίες
πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν
Περίοδος1464 - 1526
ΠροκάτοχοςΕρρίκος Γ΄
ΔιάδοχοςΦίλιππος Α΄
Γέννηση1460
Θάνατος6 Δεκεμβρίου 1526 (ετών 66)
ΣύζυγοςΕλισάβετ των Άνχαλτ
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρρίκος Γ΄
ΜητέραΜαργαρίτα των Πιαστ
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερρίκος Δ΄ (1460 - 6 Δεκεμβρίου 1526) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Γκρουμπενχάγκεν (1464-1526), περιοχής του δουκάτου του Μπράουνσβαϊχ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο γιος του Ερρίκου Γ΄, πρίγκιπα του Γκρουμπενχάγκεν μαζί με τους αδελφούς του Ερνέστο Β΄ και Αλβέρτο Β΄. Μητέρα του ήταν η Μαργαρίτα των Πιάστ, κόρη του Ιωάννη Α΄ δούκα του Ζάγκαν. Όταν απεβίωσε ο πατέρας του το 1464, τον διαδέχθηκε σε ηλικία 4 ετών με επίτροπο τον θείο του Αλβέρτο Β΄· ο Ερνέστος Β΄ παραιτήθηκε και έγινε αρχιμανδρίτης (canon) στο Χάλμπερστατ.

Το 1479 ενηλικιώθηκε και με τον θείο του έκαναν διανομή του πριγκιπάτου: ο Ερρίκος Δ΄ έλαβε το κάστρο Χέλντενμπουργκ και ο Αλβέρτος Β΄ τα κάστρα Οστερόντε και Χέρτσμπεργκ, ενώ είχαν από κοινού το κάστρο Γκρουμπενχάγκεν. Το 1485 απεβίωσε ο θείος του αφήνοντας έναν γιο 9 ετών, έτσι ο Ερρίκος Δ΄ έγινε επίτροπος του εξαδέλφου του Φιλίππου Α΄.

Απεβίωσε το 1526 άτεκνος και τον διαδέχθηκε ο Φίλιππος Α΄, επανενώνοντας το πριγκιπάτο.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1494 νυμφεύτηκε στο Άινμπεκ την Ελισάβετ των Άνχαλτ, κόρη του Ιωάννη Ε΄ δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ, αλλά δεν απέκτησε τέκνα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ludwig Ferdinand Spehr (1880), "Heinrich III., Herzog von Braunschweig-Grubenhagen", Allgemeine Deutsche Biographie (ADB) (in German), 11, Leipzig: Duncker & Humblot, pp. 488–489